24.01.2022, 17:04

Президентом ПАРЄ обрано шанувальника Росії Тіні Кокса, а український депутат Гончаренко став віце-президентом комітету

Марина Началова | Всі новини автора

На пост президента Парламентської асамблеї Ради Європи обрано представника Нідерландів Тіні Кокса, який раніше діяв в інтересах Росії.

Конкуренткою Кокса була голова постійної делегації Верховної Ради України в ПАРЄ Марія Мезенцева, повідомив у Фейсбуці член української делегації, нардеп Олексій Гончаренко, передає Час Пік.

За підсумками голосування Кокс набрав 164 голоси, Мезенцева – 80.

Сам Гончаренко обраний віце-президентом Комітету з міграції, біженців та переміщених особів ПАРЄ. Як зазначив депутат, цю посаду вперше зайняв українець.

Тіні Кокс - нідерландський депутат, лідер групи крайніх лівих, член Соціалістичної партії. Його вважають основним лобістом інтересів Росії у ПАРЄ. Саме він у 2019 році підготував доповіді про зняття санкцій із російської делегації, що дозволило РФ повернутися до ПАРЄ.

Також Гончаренко заявив, що Україна оскаржила повноваження російської делегації в ПАРЄ. При 30 необхідних голосів було набрано 49.

"Тепер в Асамблеї буде підготовлена ​​доповідь про повноваження російської делегації і остаточне рішення буде ухвалено у середу", - зазначив Гончаренко.

Також, за його словами, українська делегація оскаржила повноваження російської ще й з процедурних підстав - оскільки російський парламент обраний голосами, зокрема окупованого Криму та жителів Донбасу. За це проголосувало 47 делегатів ПАРЄ при необхідних 10.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: