25.01.2022, 21:19

До МЗС України викликали посла Хорватії через заяви президента країни

Марина Началова | Всі новини автора

До Міністерства закордонних справ України запрошено посла Хорватії в Україні Аніцу Джамич, якій було доведено позицію про категоричну неприйнятність сьогоднішніх заяв президента Хорватії Зорана Мілановича на адресу Української держави.

Офіційний коментар оприлюднила прес-служба МЗС України, передає Час Пік.

Нагадаємо, Міланович заявив, що Україні не місце в НАТО і назвав Майдан "переворотом".

У МЗС України наголосили, що твердження Мілановича про події Революції Гідності ображають пам’ять українців та іноземців, які віддали свої життя заради європейського майбутнього України.

Також у відомстві висловили глибоке розчарування висловлюваннями Мілановича про членство України в НАТО та недоречність допомоги нашій державі на тлі російської агресії. У МЗС підкреслили, що зазначене особливо дисонує із загальнолюдськими цінностями, враховуючи гіркий досвід війни хорватського народу.

"Хорватський президент продемонстрував своє зневажливе ставлення і невдячність за допомогу, яку Україна та українці надавали Хорватії під час її боротьби за незалежність, а також в боротьбі з руйнівними пожежами минулоріч. Але ми впевнені, що ця невдячність є його особистою рисою і не поширюється на хорватський народ, з яким нас єднає дружба і взаємна повага", - заявили в українському зовнішньополітичному відомстві.

Зазначається, що заяви Мілановича ретранслюють наративи російської пропаганди, не відповідають послідовній офіційній позиції Хорватії на підтримку суверенітету та територіальної цілісності України, завдають шкоди двостороннім відносинам, а також підважують єдність ЄС і НАТО в умовах нинішніх безпекових загроз в Європі. 

МЗС України вимагає публічного спростування цих образливих заяв президента Хорватії та їхнього неповторення в майбутньому. Посол України також здійснить відповідний демарш в Загребі.

"Україна високо цінує дружні і партнерські відносини з Хорватією, які успішно розвиваються між урядами двох держав, та розраховує на незмінну підтримку Хорватії, зокрема на шляху європейської та євроатлантичної інтеграції нашої держави", - зазначили у МЗС.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк