25.01.2022, 18:53

Президент Хорватії заявив, що Україні не місце в НАТО і назвав Майдан "переворотом"

Марина Началова | Всі новини автора

Президент Хорватії Зоран Міланович заявив, що Україна не має бути членом НАТО, і у разі ескалації воєнної ситуації Загреб максимально дистанціюється від цього.

Заяви Мілановича цитує хорватське видання "Dnevnik", передає Час Пік.

На питання, як Хорватія відреагує на ситуацію в Україні, Міланович сказав: "Ми не матимемо до цього жодного відношення. Якщо буде ескалація, ми виведемо (з регіону - ред.) усіх до останнього хорватського солдата".

Міланович заявив, що є способи підтримати Україну економічно. Він назвав колишнього президента України Віктора Януковича "шахраєм", при цьому Революцію гідності він охарактеризував як "переворот".

"Україні немає місця в НАТО. Коли Україна змінила владу, то цей рух, який був яким завгодно, тільки не демократичним, був переворотом, внаслідок якого загинуло 50 людей. Історія була така - Україна йде на захід, нічого не питаючи в Росії, в ЄС на неї чекають молочні річки та кисельні береги. Україна досі одна з найкорумпованіших країн, ЄС Україні нічого не дав", - сказав хорватський лідер.

Раніше низкою недружніх до України кроків відзначилася Німеччина. Берлін заблокував передачу Україні з Естонії зброї, яка походить з Німеччини. Берлін також не бажає передавати Україні військову допомогу і сумнівається в необхідності відключення Росії від міжнародної платіжної системи SWIFT.

Великий резонанс викликали проросійські висловлювання німецьких політичних діячів. Зокрема, командувач ВМС Німеччини віце-адмірал Кай-Ахім Шенбах подав у відставку після заяв про Крим, що "назавжди пішов", "повагу" до Путіна і недоречність прийняття України в НАТО.

Пізніше прем'єр-міністр Баварії Маркус Зедер виступив за підтримання зв'язків із Москвою, проти постачання зброї Україні та жорстких антиросійських санкцій, а також заявив, що Україні найближчим часом не світить членство в НАТО.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: