23.02.2022, 19:39

Кулеба на Генасамблеї ООН розповів, чи збирається Україна повертати ядерну зброю

кулеба

Відмовившись від ядерної зброї, Україна внесла історичний внесок у світову безпеку, і повертатися до ядерного статусу країна не планує. 

Про це заявив глава МЗС України Дмитро Кулеба на засіданні Генеральної асамблеї ООН, яка проходить в Нью-Йорку, передає Час Пік з посиланням на українські ЗМІ. 

"Україна внесла історичний внесок у глобальну безпеку. У 1994 році ми відмовилися від ядерної зброї. Від третього за розміром ядерного арсеналу в світі. Ми не збираємося знову отримувати ядерну зброю", - сказав Кулеба.

Він зазначив, що Україна очікує допомоги в забезпеченні безпеки від інших країн. 

"Сьогодні ми очікуємо, що світ замість цього забезпечить нашу безпеку відповідним масштабом і рішучістю дій перед обличчям історичного рівня загрози. Саме тому Україна звернулася за невідкладними консультаціями відповідно до статті 6 Будапештського меморандуму", - заявив міністр. 

За його словами, президент України Володимир Зеленський ініціював новий формат переговорів щодо врегулювання кризи безпеки, створеної Росією. У цьому форматі будуть задіяні п'ять постійних членів Ради безпеки ООН, а також Україна, Німеччина та Туреччина .

"Ми очікуємо, що міжнародне співтовариство зробить все можливе, щоб загасити пожежу в центрі Європи, яка ось-ось спалахне. "Російська криза безпеки" має завершитися поверненням Росії на шлях дипломатії. Ми закликаємо всі держави та міжнародні організації не визнавати будь-яку зміну статусу окремих районів Донецької та Луганської областей України і утримуватися від будь - яких дій або угод, які можуть бути витлумачені як визнання такого зміненого статусу", - закликав Кулеба. 

Читайте також: Євросоюз офіційно ввів санкції проти Росії за визнання "ЛДНР"

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк