25.04.2022, 13:15

Ракети та документи з затонулого крейсера "Москва" намагається врятувати 110-річний корабель

Ольга Ранська | Всі новини автора
крейсер Москва

Затоплення крейсера "Москва" у Чорному морі 14 квітня стала важким ударом для російських загарбників. Сили російських військ намагаються врятувати ракети та секретні документи з затонулого крейсера.

Про це повідомлють українські та світові ЗМІ, включаючи німецьке видання Bild, передає Час Пік.

За словами Укрінформ, спеціальний рятувальний корабель "Комуна", який був спущений на воду 110 років тому, працює на місці затоплення "Москви".

"Через розмір "Москви" (довжина 187 м) 110-річна "Комуна" навряд чи зможе підняти крейсер з дна. Але будуть спроби врятувати протикорабельні та зенітні засоби та ракети, якими він був обладнаний, а також секретні документи та військову техніку", - пише bild.

"Комуна" була запущена в 1912 році за царських часів та вважається одним з найстаріших кораблів російського флоту та всього світу.

Нагадаємо, крейсер "Москва" був флагманом Чорноморського флоту та одним з найважливіших військових кораблів Росії. За даними вечора 14 квітня в Міністерстві оборони Росії, пристрій затонув при буксирі в бурі. Однак раніше українська армія повідомила, що крейсер був вражений двома маневрованими ракетами "Нептун". Ця версія пізніше була підтверджена в Сполучених Штатах. 

Об'єкт культурної спадщини

Фрагменти російського крейсера "Москва" занесені в реєстр підводної культурної спадщини України як об'єкт № 2064, про це повідомило Міністерство оборони України минулого тижня.

"За словами Конвенції ЮНЕСКО, всі сліди людської діяльності в Чорноморському дні в межах виняткової економічної зони нашої держави, що належать Україні", - зазначено у повідомленні Міноборони України у Facebook.

У Міністерстві оборони додали, що знаменитим крейсером та найвідомішим затонулим об'єктом у Чорному морі можна захоплюватися у 80 морських милях від Одеси. Виняткова економічна зона поширюється на 200 морських миль за межами територіальних вод.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: