03.05.2022, 15:10

"Я хочу вам послати звістку: Україна переможе", - Джонсон виступив перед Верховною Радою

Марина Началова | Всі новини автора

Сьогодні під час пленарного засідання Верховної Ради, перед українськими депутатами виступив прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон.

Він відзначив мужність парламенту України, який продовжує свої сесії, незважаючи на варварський напад РФ, передає Час Пік.

Джонсон сказав, що на півдні і сході України Путін продовжує свою "сміхотворну, ганебну, незаконну кампанію". Британський прем'єр підкреслив, що російських солдат вже не можна виправдати тим, що вони нібито не знають, що коять.

"Вони скоюють воєнні злочини, їхні звірства зростають", - сказав Джонсон, згадавши звірства російських окупантів у Бучі, Гостомелі, Ірпені та зазначивши, що робиться все можливе для притягнення винних до відповідальності.

"В цей момент ще невідомості, страху, сумніву в нашому майбутньому я хочу вам послати одну звістку: Україна переможе. Україна буде вільна", - сказав Джонсон.

Він зазначив, що ще минулого року повірив у спроможність України вистояти, а Путін припустився помилки, посподівавшись на легке завоювання нашої країни.

"Путінська воєнна машина спіткнулася об український патріотизм, перечепилася і розбилася. Ваша любов до країни зупинила їх. Це година слави України, що буде в пам'яті наступних поколінь, про це переповідатимуть онукам і правнукам, що українці навчили цілий світ, що брутальна потуга агресора нічого не може заподіяти народові, що обрав свободу", - заявив Джонсон.

Він зазначив, що сьогодні один українець з чотирьох був змушений покинути свій дім, дві третини українських дітей стали біженцями.

Джонсон заявив, що не має бути ніяких поступок і компромісів перед Путіним. Прем'єр Британії нагадав, що перша атака на Україну була здійснена у 2014 році.

"Тоді забрали Крим, тоді почалася війна за Донбас, і правда в тому, що ми занадто повільно починали розуміти, що сталося. Ми тоді не збагнули це одразу і не змогли накласти потрібних санкцій на Путіна, і ми більше не маємо права на повторення цієї помилки", - сказав Джонсон.

Він зазначив, що українці - господарі своєї власної долі і майбутнього, і Велика Британія, як відданий друг, іде за ними.

Джонсон заявив, що пишається тим, що посол Мелінда Сіммонс повернулася до Києва, і британське посольство знову почало працювати в українській столиці.

Прем'єр Британії заявив про посилення військової допомоги Україні, зокрема, анонсував поставки "найближчими тижнями" протикорабельних ракетних систем та броньованих машин, щоб евакуювати людей з окупованих територій і небезпечних районів.

Джонсон заявив про новий пакет допомоги Україні на 300 млн фунтів стерлінгів. Допомога включає радари для визначення ворожої артилерії та дрони.

Тим часом CNN повідомляє, що 9 травня Путін може офіційно оголосити війну Україні.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк