03.05.2022, 10:21

9 травня Путін може офіційно оголосити війну Україні - CNN

Ольга Ранська | Всі новини автора
Путин

Президент Росії Володимир Путін може офіційно оголосити війну Україні вже 9 травня, що дозволить повністю мобілізувати резервні сили РФ, оскільки зусилля продовжують давати збої.

Так вважають американські та західні офіційні особи. Про це йдеться у матеріалі телеканалу ]]>CNN]]>, передає Час Пік.

9 травня, відомий у Росії як «День Перемоги», знаменує перемогу над нацистами у 1945 році. Офіційні особи на Заході давно вважають, що Путін скористається символічним значенням та пропагандистською цінністю цього дня, щоб оголосити або про військові досягнення в Україні, або про велику ескалацію бойових дій, або про те й інше.

Оголошення війни

Один сценарій полягає в тому, що Путін офіційно оголосить війну Україні 9 травня, яка на сьогоднішній день все ще цинічно називається «спеціальною військовою операцією», фактично забороняючи такі слова, як «вторгнення» та «війна».

Що це означає

Офіційне оголошення війни потенційно може посилити громадську підтримку вторгнення. Крім того, згідно з російським законодавством, це дозволить Путіну мобілізувати резервні сили та призовників, яких, за словами офіційних осіб, Росія відчайдушно потребує за умов нестачі живої сили.

Інші варіанти Путіна на 9 травня

Напередодні 9 травня Москва може відпрацьовувати інші варіанти, які можуть включати анексію "приєднання" до Росії "ЛДНР" та Херсона, наступ на Одесу на півдні або проголошення повного контролю над південним портовим містом Маріуполем.

У США є «надто варті довіри» розвіддані про те, що Росія спробує анексувати Луганськ і Донецьк «десь у середині травня», заявив учора посол США в ОБСЄ Майкл Карпентер. Є також ознаки того, що Росія може планувати оголосити та анексувати «народну республіку» у Херсоні.

Раніше повідомлялося, що Росія може спробувати вторгнутися до Молдови також приблизно 9 травня. Цього дня президент Путін може проголосити незалежність Придністров'я, що призведе до реалізації «сценарію Донбасу» та створить пряму загрозу територіальній цілісності Молдови.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк