13.01.2024, 08:59

Україна підписала угоду про гарантії безпеки з Великобританією: чому це важливо

сунак

У п'ятницю, 12 січня, Україну з візитом відвідав прем'єр-міністр Великобританії Ріші Сунак. Він зустрівся з президентом Володимиром Зеленським, який назвав зустріч безпрецедентною та історичною.

Під час візиту британського прем'єра було підписано угоду у сфері безпеки з Україною. Про подробиці документа розповів глава держави у вечірньому ]]>відеозверненні]]> від 12 січня, передає Час Пік.

За словами Зеленського, день укладання угоди "вже увійшов до історії нашої держави".

"Сьогодні маємо угоду з Великобританією, угоду про безпеку, над якою ми довго працювали. Це перша двостороння угода, яка реалізує базову домовленість "Великої сімки" щодо безпеки України, нашого захисту, нашого безпечного зростання", - розповів Зеленський.

За його словами, домовленості стосуються багатьох сфер підтримки та допомоги, та передбачають гарантії фінансові, військові та інших видів.

"Різні аспекти. Пряма щорічна підтримка. Ми зафіксували обсяг фінансової підтримки на цей рік - 2,5 мільярда фунтів. І загалом на час дії угоди - а це десятирічний термін - щороку буде вагомий обсяг підтримки. Це зброя. Плюс підтримка нашого оборонного сектора. Плюс робота наших розвідок. Плюс санкції проти Росії. Плюс робота щодо російських активів. Плюс захист від російських ударів у кіберпросторі - все, що стосується сучасних технологій", - уточнив Президент.

Він зазначив, що це "справді дуже серйозна та сучасна угода".

"Багато хто чув про зразкові домовленості безпеки XX століття, між Сполученими Штатами та Ізраїлем, деякі інші подібні домовленості. Нині ми сформували такий зразок нашого часу. Це те, що надає нам впевненості зараз, поки ми захищаємось від російської агресії, і фіксуємо наші сильні позиції безпеки на весь період до вступу України до НАТО", - сказав Зеленський.

Президент наголосив, що ключова мета української сторони - це членство в НАТО. Окрім підписання угоди з Великобританією, Київ також працює з іншими партнерами для досягнення двосторонніх угод.

"До базової домовленості "Великої сімки" приєдналися вже майже тридцять держав", - заявив Зеленський.

Пропонуємо до перегляду:

Лисичанська студія "Час Пікчерс продакшн" представляє невеличкі сатиричні історії веселих хробачків з інтригуючим сюжетом, які іноді дійсно нагадують реалії сьогодення. Але запевняємо вас – це все вигадка автора;), інтерв'ю з яким можна почитати тут.

Дивіться також:

Наступний епізод анімаційного серіалу "Хробаки" присвячений незламній боротьбі “бойових” комарів, бліх та гусаків із російськими загарбниками. Ви побачите всю правду без купюр про те, як “біомутанти” під керівництвом розвідки України взяли під повний контроль все, що відбувається на Росії, а її громадяни навіть не підозрюють про це…

Читайте також: Дрони для України: Британія передасть найбільшу в історії партію БПЛА, - Сунак

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк