24.11.2020, 11:40

Фармкомпанія з Рубіжного планує у січні 2021 розпочати випуск препарату для лікування COVID-19

Фармкомпания из Рубежного планирует в январе 2021 начать выпуск препарата для лечения COVID-19

Рубіжанська фармацевтична компанія "Мікрохім" планує у січні 2021 року розпочати випуск препарату для лікування COVID-19.

Міністерство охорони здоров'я України затвердило протокол дослідження для генеричного препарату "Фавіпіравір-Мікрохім", який планується до випуску українською фармацевтичною компанією "Мікрохім" (Рубіжне), в рамках здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та розповсюдженню, локалізацію та ліквідацію коронавірусної хвороби (COVID-19). Про це повідомляється на ]]>сайті]]> МОЗ, передає Час Пік.

Як повідомляє прес-служба підприємства, згідно з встановленою законодавством процедурою, вітчизняний "антикоронавірусний" генеричний препарат НПФ "Мікрохім" вже пройшов контрольні дослідження в уповноваженій лабораторії на базі Державного експертного центру при Міністерстві охорони здоров'я України.

"Як відомо, "Фавіпіравір" - це міжнародна непатентована назва діючої речовини оригінального противірусного препарату "Авіган" (виробник – фірма FUJIFILM Toyama Chemical Co., Ltd., Японія). Даний препарат був зареєстрований в 2014 році як засіб, що має противірусну активність проти лабораторних штамів вірусів грипу А і В. При цьому, у вересні 2020 японські дослідники отримали докази ефективності використання «Авіган» для лікування хвороби, викликаної коронавирусной інфекцією.

Вважається, що він не просто усуває клінічні прояви хвороби, а, перш за все, впливає на патогенез розвитку захворювання, викликаного новим коронавірусом в організмі людини", - повідомили у фармкомпанії.

В Україні "Фавіпіравір" ще в квітні 2020 року був внесений до переліку ліків для запобігання поширенню коронавірусного захворювання, які були звільнені від сплати ввізного мита та ПДВ. У той же час, препарат не зареєстрований на території України, тому на даний момент купити його у вільному продажу неможливо.

"Ми плануємо провести дослідження на відповідність біоеквівалентності нашого препарата «Авігану» вже в грудні цього року. Якщо дослідження буде успішним і схвалено Державним експертним центром, то препарат буде зареєстрований найближчим часом. При таких умовах, ми сподіваємося, що пацієнти отримають препарат вже в першому кварталі 2021 року", - сказав гендиректор компанії "Мікрохім" ігор Погромський.

За його словами, враховуючи соціальну значимість проекту, керівництво компанії прийняло рішення за рахунок підприємства забезпечити можливість лікування препаратом категорії лікарів та медперсоналу, яка знаходиться на передній лінії в боротьбі з коронавірусом і найбільш схильна до небезпеки зараження. 

Для цього, після реєстрації препарату, компанія планує спільно з МОЗ узгодити і реалізувати процедуру передачі партії ліків лікувальним закладам на безоплатній основі. Паралельно, препарат надійде в аптечну мережу за звичайною процедурою.

"Зважаючи на великий попит, вартість субстанції на міжнародному ринку залишається визначальним фактором ціни кінцевого продукту. Однак планована ціна препарату "Фавіпіравір-Мікрохім" все одно буде нижче вартості вже активно продаються на «чорному ринку» аналогів з Росії, ціна яких коливається в межах 2800-3000 гривень", - сказав Ігор Погромський.

Читайте новини регіону:

Правила карантину, плата за лікування, лідери по захворюваності: про ситуацію з COVID-19 на Луганщині

Кабмін заборонив ЛЕО відключати від електропостачання водоканал на Луганщині

У Лисичанську з'явиться 8 нових вулиць: жителям міста запропонували придумати назви

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк