15.12.2020, 13:31

У Сєвєродонецьку хочуть створити підприємство, на якому будуть робити тротуарну плитку зі сміття

Марина Началова | Всі новини автора
переработка мусора

У військово-цивільній адміністрації Сєвєродонецька зацікавилися досвідом Вінничини з переробки сміття. У місті може з'явитися підприємство, на якому зі сміття будуть робити тротуарну плитку та бордюри.

В ході робочого відрядження до Вінницької області заступник керівника ВЦА м.Сєвєродонецьк Максим Черевко та директор КП «Сєвєродонецьккомунсервіс» Євген Астапов ознайомились із досвідом роботи щодо переробки сміття на тротуарну плитку та бордюри в комунальному підприємстві "Добробут" м. Іллінці, ]]>повідомляє ]]>прес-служба ВЦА Сєвєродонецька, передає Час Пік.

Повідомляється, що ідея створення на Вінничині переробного підприємства виникла три роки тому, за державний та місцевий бюджети було закуплено спеціалізоване обладнання. У комплексі вийшло близько 15 мільйонів гривень. Менш ніж за три роки було налагоджено виробництво. В цей час відбувалося привчання місцевих мешканців до сортування сміття. Для цього було створено 49 сміттєвих майданчиків із сортувальними контейнерами.

На комунальному підприємстві з переробки сміття в Іллінцях на сортувальній лінії відбираються вироби з пластика, які потім подрібнюються і переплавляються на агломераторі. В цю суміш добавляється кварцовий пісок та при необхідності фарбники, маса замішується та подається на прес - так із відходів виробляється різнокольорова тротуарна плитка та бордюри.

За одну робочу зміну на підприємстві в Іллінцях виробляють більше 50 квадратних метрів полімерпіщаної тротуарної плитки та бордюр, а на сміттєсортувальному переробному комплексі, де раніше розміщався сміттєвий полігон, тепер росте яблуневий сад.

Заступник керівника військово-цивільної адміністрації м.Сєвєродонецьк Максим Черевко зазначив, що для Сєвєродонецька досвід вінничан надзвичайно актуальний.

"Як зазначають експерти, полімерпіщана плитка, що виробляється на комунальному підприємстві, має низку переваг перед звичайними цементними: міцна, стійка до стирання та температурних перепадів, до солі та вологи. Крім того, зменшується нагромадження сміття на місцевому полігоні, а загалом – відбувається покращення екологічного стану навколишнього середовища", - зазначив Черевко.

Він доповів про результати відрядження керівнику ВЦА Сєвєродонецька Олександру Стрюку та отримав добро на створення "дорожньої карти". За словами Черевко, після погодження необхідних експертиз буде готуватися проєкт та пропозиції до керівництва Луганської області зі створення такого комунального підприємства у Сєвєродонецьку.

Раніше повідомлялося: Енергетики збираються знеструмити водоканали у Лисичанську, Рубіжному та Кремінній

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк