15.01.2021, 11:29

Отруєння питної води: Чи небезпечна вода з крана у Сєвєродонецьку та Лисичанську

Опасна ли вода из крана в Северодонецке и Лисичанске

У містах Донецької області в соцмережах масово поширюють чутки про отруєну або непридатну до вживання питну воду. Подібними повідомленнями стали "атакувати" і жителів Луганщини.

Через соціальні мережі люди масово почали поширювати неперевірену інформацію. Жителів закликають не пити та не використовувати воду з-під крана навіть у кип'яченому вигляді, повідомляє Час Пік.

Масова інформатака почалася з Донецької області, а вже пізніше "переключилися" на жителів Луганщини.

новости соцсетей

У мерії Покровська (Донецька обл.) заявили, що хтось навмисно "сіє паніку", хоча на це немає причин - ніяких змін в якості води не відбулося.

"Потрібно довіряти тільки перевіреним джерелам інформації, а тут хтось для чогось сіє паніку, хоча для цього немає ніякої причини. До слова, кілька днів тому подібна ситуація виникла і в Маріуполі", - заявили в мерії Покровська.

У КП "Компанія "Вода Донбасу" дали офіційний коментар щодо якості питної води.

"За останні кілька днів серед населення поширюються чутки про погіршення якості питної води, яка подається КП "Компанія "Вода Донбасу". Ця інформація не відповідає дійсності.

У грудні 2020 року у воді каналу Сіверський Донець-Донбас було зафіксовано збільшення концентрації амонію вище фонових значень, що не є рідкістю для осінньо-зимового періоду...

В даний час фільтрувальні станції працюють з дотриманням технологічних режимів, застосовуючи реагенти відповідно до змін якості води в джерелі водопостачання – каналі Сіверський Донець-Донбас.

Таким чином, перевищення концентрації амонію вище фонових значень в джерелі – каналі Сіверський Донець-Донбас не здійснює ніякого впливу на якість питної води, оскільки процес очищення води на фільтрувальних станціях відкоригований",
- йдеться в офіційній заяві КП "Компанія "Вода Донбасу".

Фейк швидко поширюється в соцмережах. Жителі Лисичанська та Сєвєродонецька також стали отримувати подібну інформацію. Деякі користувачі мережі стали постити неперевірену інформацію, закликаючи рідних та знайомих не використовувати воду.

новости соцсетей новости соцсетей

Варто відзначити, що багато користувачів мережі тверезо оцінюють ситуацію і закликають не сіяти паніку та не поширювати фейки.

новости соцсетей новости соцсетей новости соцсетей новости соцсетей

На сайті ЛКСП "Лисичанськводоканал" з'явився офіційний коментар щодо інформації про отруєння питної води.

"Шановні мешканці м.м. Лисичанськ, Новодружеськ, Привілля  ЛКСП "Лисичанськводоканал" добуває та подає в мережу підземну артезіанську воду зі свердловин Білогорівського водозабору та водозаборів "Лісова Дача" та "Метьолкіне". Якість питної води водозаборів за досліджуваними хімічними показниками відповідає вимогам  ДСанПіН  2.2.4-171-10  "Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною".

Наше підприємство  воду з р. Сіверський Донець не використовує", - йдеться у повідомленні.

Також, за словами фахівців, Сєвєродонецьк - одне з міст, де люди п'ють воду з крана без побоювання за своє здоров'я. Запорукою такої впевненості служить розташоване в регіоні унікальне родовище артезіанської води.

У Сєвєродонецьку, Лисичанську та Рубіжному вода відповідає санітарним нормам. В крани вода надходить з артезіанських свердловин. Щодня проводять аналіз якості питної води у санітарно-гігієнічній лабораторії.

Тож, залишається побажати жителям Луганщини міцного здоров'я, позитивних емоцій та менше негативних фейковий новин.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк