27.01.2021, 11:06

На Львівщині зафіксовано перший випадок хантавірусу: що відомо про небезпечний вірус

На Львовщине зафиксирован первый случай хантавируса

В Україні вперше виявили випадок зараження людини хантавірусом, який передається від гризунів. Хантавірус, який у березні 2020 року зафіксували у Китаї, було виявлено у жителя Львівської області.

На Львівщині підтвердили перший випадок захворювання хантавірусом. Досі такого захворювання в області не було. Про це головний санітарний лікар Львівської області Наталія Тимко повідомила порталу Zaxid.net, передає Час Пік.

За її словами, до Львівської обласної інфекційної лікарні зі скаргами на високу температуру, дрібні крововиливи, зменшення кількості сечі, біль у попереку, м’язах звернувся житель Дрогобицького району.

У нього запідозрили гостре інфекційне вірусне захворювання – геморагічну лихоманку з нирковим синдромом, яке викликається хантавірусом. У пацієнта відібрали матеріал для дослідження і відправили у лабораторію Центру громадського здоров’я до Києва.

Результати аналізів підтвердили діагноз - хантавірусна інфекція.

Де і як чоловік підхопив цей вірус, невідомо. Пацієнт спочатку лікувався у Львівській обласній інфекційній лікарні, потім його направили до Львівської обласної клінічної лікарні, оскільки він мав серйозні проблеми з нирками. Зараз чоловіка вже виписали додому.

Як пояснила головний санітарний лікар Львівської області Наталія Тимко, хантавіруси виявляють у гризунів. Люди можуть заразитися через контакти з щурами, вдихання випарів від виділень гризунів. Передача хантавірусу від людини до людини виникає рідко.

Щоб уникнути захворювань, які можуть передавати гризуни, лікарі радять під час роботи з землею одягати рукавички, частіше мити руки, боротися з гризунами в будинку та господарстві. Овочі, фрукти, консервацію, принесену з підвалу або льоху, ретельно мити.

Довідка: Hantavirus складається принаймні з 4 груп з 9 вірусами, що викликають такі симптоми, як лихоманка, кровотеча, пошкодження нирок, легеневий синдром. Інкубаційний період приблизно два тижні. 

У зараженого починається лихоманка, озноб, м'язові болі та шлунково-кишкові симптоми. Інфекція часто безсимптомна, але іноді може проявитися раптово, з високою температурою тіла, головним болем, болем у спині та животі. Хвороба може швидко прогресувати і становить загрозу для життя.

Перший спалах захворювання хантавірусом відомий як "Корейська геморагічна лихоманка" стався під час Корейської війни 1950-1953 рр. 

Спалахи захворювань, викликаних вірусами роду Hantavirus фіксували в США, Південній Америці, СРСР Китаї, Південній Кореї, КНДР, Японії, на Балканах. Від того, який саме вірус з роду викликав захворювання, залежать і симптоми, які можуть відрізнятися.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк