04.05.2021, 15:52

Сон-трава Чорнобиля: у зоні відчуження знайшли дуже рідкісні рослини

Марина Началова | Всі новини автора
сон-трава

На території Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника нещодавно було знайдено два різновиди дуже рідкісних рослин - сон-трави.

Про це повідомляється на сторінці заповідника у Фейсбуці, передає Час Пік.

Під час ботанічної експедиції, яка проводилась на території Заповідника науковцями ЧРЕБЗ разом із заступником директора Ботанічного саду ім. академіка О. Фоміна Віталієм Коломійчуком, були знайдені дуже рідкісні рослини – Сон лучний Pulsatilla pratensis (інша назва – Сон чорніючий, Сон-трава чорніюча Pulsatilla nigricans) та Сон розкритий, або широколистий Pulsatilla patens (L.) Mill.

Ці рослини занесені до Червоної книги України та Червоної книги Республіки Білорусь як неоцінені. Сон широколистий ще й занесений до Додатку до Бернської конвенції 1979 року як вид, що підлягає особливій охороні. Міжнародним союзом охорони природи ці рослини віднесені до IV охоронної категорії – Територія догляду за оселищами/видами. Обидва види мають значення як об’єкти видового біорізноманіття.

В адміністрації ЧРЕБЗ повідомили, що ці гарні первоцвіти зустрічаються в Заповіднику в соснових лісах та на узліссях і квітнуть наприкінці квітня – початку травня. Сон лучний квітує одночасно з появою листя.

У сон-трави широколистої листки, зібрані у прикореневу розетку, з’являються після відцвітання рослини. Розмножуються насінням, не поширюючись на великі площі.

Чисельність обох видів сон-трави зменшується внаслідок людської діяльності – розорювання, випасання худоби, зривання на букети тощо.

На даний час, завдяки природоохоронним заходам, обидва види у Заповіднику мають стабільні локальні популяції.

​​​​​​​ ​​​​​​​ ​​​​​​​ ​​​​​​​

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк