02.07.2021, 16:39

Донбас на порозі масштабної екологічної катастрофи: чому жити тут стало небезпечно

донбасс

На Донбасі склалася ситуація, яка загрожує справжньою екологічною катастрофою європейського масштабу.

На окупованій території Луганської та Донецької областей знаходиться понад 5 тисяч підприємств (у тому числі - небезпечних хімічних та радіологічних об'єктів), частина з яких покинута, передає Час Пік з посиланням на матеріал "РБК-Україна".

За словами міністра захисту навколишнього середовища Рамана Абрамовського, пошкодження цих об'єктів завдасть значної шкоди природі і жителям регіону (наприклад, шахта "Юний комунар", на якій за радянських часів був проведений контрольований ядерний вибух).

До початку військових дій з шахт регулярно відкачували ґрунтові води. Зараз окупанти, виправдовуючись нестачею коштів, перестали це робити. Тому, як повідомляє міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков, небезпечні речовини надходять у горизонти питної води.

Ще один небезпечний об'єкт - підприємство "Стирол", яке знаходиться в Горлівці (Донецька область). До війни тут виробляли аміак, карбамід, аміачну селітру, полістирол, а також неорганічні солі та органічні смоли.

У 2014 році завод припинив роботу, однак якщо там продовжують зберігати аміак - це може загрожувати великими проблемами. Однак міжнародних та українських експертів до підприємства не підпускають.

Не менш небезпечний об'єкт - шахта "Південна", яка знаходиться на лінії розмежування.

Разом з тим, дала про себе знати ще одна проблема - зниження рівня води у водоймах (зокрема - річка Біла та Ісаківське водосховище в Луганській області). Причина - нераціональне використання підприємствами вод.

За інформацією ЦОЗ, на Донбасі близько 40-60 шахт вже затоплені, а вода з них може потрапити в колодязі з питною водою.

"Через кілька місяців ми будемо мати екологічну катастрофу на окупованих територіях Донбасу і в південних районах Ростовської області", - такий вердикт виніс Резніков.

Крім того, "отруєними" ризикують опинитися води Азовського моря.

"Небезпечні відходи з шахт можуть потрапити в річку Сіверський Донець, звідки і в Азовське море. Це найбільш серйозна екологічна небезпека", - зазначив у коментарі "РБК-Україна" консультант української делегації в ТКГ з екологічних питань Єгор Фірсов.

Резніков вважає, що екологічна катастрофа може дістатися і Чорного моря.

"Фахівці не виключають, що існує загроза радіаційного забруднення як мінімум акваторії Азовського моря. І тут наслідки екологічної катастрофи на півночі Криму торкнуться не тільки України, але і всього Чорноморського регіону - Румунії, Болгарії, Грузії та Туреччини", - вважає він.

Щоб вирішити цю проблему, планується ввести в дію механізм дистанційного моніторингу екологічної ситуації на тимчасово окупованих територіях. Як він працюватиме - поки не відомо.

Читайте також: В одній з річок Луганщини зафіксували масовий мор риби: краще не купатися

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк