25.10.2021, 20:57

В Одесі суд засудив двох крадіїв до читання літературної класики

Марина Началова | Всі новини автора

Незвичайний вирок виніс у цьому місяці суддя Малиновського районного суду Одеси Олександр Гарський. На лаві підсудних опинилися двоє хлопців, які хотіли вкрасти автомагнітоли з машин на штрафмайданчику.

Як повідомляється в ]]>матеріалах справи]]>, двоє молодиків скоїли злочин 6 січня 2021 року, передає Час Пік.

Хлопці проникли вночі на штрафмайданчик в Одесі і витягли з двох машин автомагнітоли та інше обладнання. Украдене вони сховали в рюкзаки, але злодюжок помітив охоронець. Молоді люди кинули рюкзаки і зникли. Через деякий час один з них повернувся, щоб забрати рюкзаки, тому що там були документи. Там його затримала поліція.

Обидва обвинувачених визнали свою провину і покаялися. Зазначається, що, призначаючи покарання обвинуваченим і встановлюючи ступінь їхньої провини в зазначеному злочині, суд дав оцінку не окремому вчинку обвинувачених, а й їх особистості, наскільки вона проявилася в злочинних діях, наскільки вони мають схильність до вчинення правопорушень.

Так, один обвинувачений у віці 23 років - не одружений, дітей не має, раніше не судимий. Виріс в інтернаті без батьків, при цьому мати не знав, а батько жив своїм життям, створивши нову сім'ю. В даний час підтримує стосунки з батьком, який не працює, а займається лише домашнім господарством. Отримав, як сирота від районної ради кошти на придбання власного житла. Відповідно йому надали свій будинок в селі, де він і проживає. Своїми руками здійснює ремонт і будівельні роботи в будинку. Додатково в селі працює різноробочим. Раніше судимих ​​в родині не було.

Другий обвинувачений у віці 19 років одружився кілька місяців тому, має з дружиною спільну дитину. Раніше не судимий, до адміністративної відповідальності не притягувався. Має тільки неповну середню освіту. Не вчився, оскільки відразу пішов працювати. В даний час працює різноробочим і забезпечує свою сім'ю. Виріс у сім'ї практично з обома батьками, матір'ю і вітчимом. Рідний батько загинув, коли йому було 6 років. Виріс у родині, ще з трьома молодшими братами, які в даний час навчаються в 4-му класі. Раніше судимих ​​в родині не було.

"Даючи оцінку особистості обох обвинувачених суд вважає, що вони не є особами суспільно небезпечними, які здатні на системне здійснення кримінальних злочинів проти власності. Допитуючи обвинувачених в судовому засіданні, судом встановлено, що вони фактично за своїм розвитком, ще неповнолітні діти, хоча і мають відповідний вік", - йдеться в рішенні суду.

Як зазначається, вихованням обох обвинувачених очевидно займалися в недостатній мірі. У них малий словниковий запас, недостатні навички побудови складних речень, вони майже нічого не читають.

З огляду на особистості обвинувачених, їх недостатній рівень розвитку і освіти, суд вирішив призначити покарання "з певними особливостями". Обом хлопцям було призначено покарання у вигляді 3 років позбавлення волі умовно з випробувальним терміном 1 рік. Крім того, їх зобов'язали прочитати книги "Пригоди Тома Сойєра", "Пригоди Гекльберрі Фінна" Марка Твена, "Біле Ікло" Джека Лондона і вірш "Минають дні, минають ночі..." Тараса Шевченка.

Читайте ще: Як правильно зберігати часник у квартирі, щоб він не псувався всю зиму

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк