05.11.2021, 20:47

"Не вбивайте нас!": Сповнена відчаю розповідь медика про те, як насправді йдуть справи з COVID-19 в Україні

маска

Епідеміологічна ситуація в країні загострюється, а разом з тим загострюється обстановка в переповнених пацієнтами з COVID-19 лікарнях. 

Головний лікар Миколаївської обласної інфекційної лікарні Світлана Федорова в Facebook опублікувала сповнений відчаю пост про те, як насправді йдуть справи з нестачею кисню, ліків, на що готові зневірені родичі вмираючих пацієнтів і як на це реагують чиновники, передає Час Пік. 

Федорова повідомила, що серед ночі на територію лікарні увірвалася група людей. Вони зламали шлагбаум і почали вибивати двері в приймальний спокій з вимогою: "Кисню!". Персонал медичного закладу нічого не міг зробити з розлюченими людьми. 

Слідом за групою їхала швидка допомога, ймовірно, приватна, в якій перебувала пацієнтка в стадії агонії з сатурацією крові 35%. Умов для транспортування хворої не було. Виявилося, що жінка спочатку поступила в Новобузьку ЦРЛ. Це сталося ще 3 листопада. Однак там не виявилося кисню, реанімації та кваліфікованого персоналу, тому родичі не стали чекати поки вона помре і зважилися на відчайдушний крок. 

Разом з тим, Федорова прикріпила фото, на яких показано, які звіти відправляються до Києва. 

"Там перелік лікарень, за які до Києва щодня йдуть звіти від ОДА та облради (як власника), що там є все!!! Кисень, ліки, реанімація і реаніматологи, інфекціоністи, палати, місця повністю з киснем", - зазначила головлікар і уточнила, що насправді в регіоні тільки в трьох лікарнях "є хоч щось". 

За її словами, щодня в обласну інфекційну лікарню надходять десятки дзвінків, кожен день біля кабінету збираються родичі "важких" пацієнтів, яких не приймають в інші лікарні. 

"Влада місцева досі не прокинулася і крім красивих звітів до Києва - повний нуль! Третю добу немає обіцяної "завтра" якоїсь міфічної машини з киснем", - пише Федорова. 

Але найнеприємніше те, що ініціатива головлікаря, яка сама знайшла людей, готових оплатити доставку 20 тонн кисню, не була реалізована через бюрократичну тяганину. 

"Від влади вимагалося дати бюрократичну відмашку на відправку машини. За три дні - НІЧОГО!!! Їм ніколи. Вони бояться взяти на себе відповідальність без "вказівки" зверху (а туди ж рапортують, що все відмінно!) - ніяких дій. Можна було три дні тому всю область забезпечити рідким киснем. Не захотіли - чорт з вами, я привезу для потреб своєї лікарні 5 тонн (вже везу), в обхід вашої довбанной бюрократії. Ау, поліція, я буду в обхід всього рятувати хворих - відразу починайте заводити кримінальні справи!", - пише медик. 

Що стосується поліції, то, за словами Федорової, вона у зв'язку з соціальною напруженістю письмово зверталася до правоохоронців з проханням дати охорону лікарні. Їй відповіли, що можливості немає. 

Головлікар звернулася до Нацполіції, депутатів, президента та його адміністрації з проханням вплинути на ситуацію. 

"Захистіть нас від відчайдушних і розлючених родичів тих пацієнтів, які вмирають через ваше недовміння, недоправління, недоорганізацію, недоум'я і повне НЕДО у всьому", - просить Федорова. 

Крім того, вона звернулася до родичів пацієнтів з проханням не піднімати руку на медиків, які знаходяться в тій же ситуації, що кожен пересічний громадянин країни.  

"Ми не відгороджуємося, як наші голова ОДА і голова облради від вас турнікетами та заслонами поліції, ми не ховаємося, ми цілодобово на роботі! За що ви кидаєтеся на нас? Не ми допустили колапс в області з киснем!.. Не ми шлемо в Київ брехню про наявність місць та кисню! Не ми розпилюємо бюджет на театри, плиточку, ломбарди, замість закупівлі ліків. Нас ось-ось не стане. Я говорю про свою лікарню. Нас вперто банкрутять, і скоро зітруть в порошок. Але до останнього ми на своїй посаді. Так не вбивайте нас ще ви, люди! Ми такі ж! Ми з вами! Нас теж вбиває влада, не уподібнюйтеся їм, будь ласка!",- підсумувала медик. 

Читайте також: В Україні розширять перелік професій з обов'язковою вакцинацією: кого вже з 8 листопада відсторонять від роботи

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк