06.09.2022, 20:02

У МАГАТЕ надали звіт за підсумками місії на Запорізьку АЕС: головні положення

запорожская аэс

Сьогодні, 6 вересня, Міжнародне агентство з атомної енергії надало звіт за підсумками інспекції на Запорізьку АЕС, яка перебуває під контролем російської сторони.

Відповідний звіт під назвою "Ядерна безпека та гарантії в Україні. Другий зведений звіт генерального директора" ]]>оприлюднено]]> на сайті МАГАТЕ, передає Час Пік.

Головні висновки зі звіту

  • У МАГАТЕ називають ситуацію безпрецедентною, оскільки це перший випадок воєнного конфлікту, що розгорнувся на території об'єкту великої ядерної енергетики. Аварія може мати серйозні наслідки як для України, так і за її межами.
  • Дуже важливим є встановлення постійної присутності МАГАТЕ на ЗАЕС з метою стабілізації ситуації.
  • Експерти місії МАГАТЕ проводитимуть детальну та безперервну роботу з оцінки фізичних збитків об'єктам станції, визначення працездатності основних та резервних систем охорони та безпеки, а також оцінюватимуть умови праці персоналу.
  • МАГАТЕ має конкретний і докладний технічний план надання допомоги в галузі охорони та безпеки. Зокрема, йдеться про постачання на ЗАЕС обладнання.
  • МАГАТЕ готове розпочати консультації для встановлення ядерної зони безпеки.
  • Незважаючи на те, що обстріл території ЗАЕС не призвів до аварійної ситуації, зберігається загроза ядерної безпеки та цілісності її об'єктів.

"МАГАТЕ рекомендує негайно припинити обстріл території та її околиць, щоб уникнути подальшого пошкодження станції та пов'язаних з нею об'єктів заради безпеки персоналу та підтримки фізичної недоторканності. Це вимагає згоди всіх відповідних сторін на створення зони ядерної безпеки та захисту навколо ЗАЕС", - йдеться у звіті .

Читайте також: З територій навколо Запорізької АЕС може бути оголошено обов'язкову евакуацію

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк