09.02.2023, 12:30

Оформлення пенсій у Лисичанську: Які документи необхідні та де їх можна отримати (за даними на лютий 2023 року)

Марина Началова | Всі новини автора
Пенсіонерка

Старі люди, які залишились на окупованих територіях, мають відчутні проблеми з оформленням пенсійних виплат від "місцевої влади". Довести свої права на пенсію буває дуже непросто, а іноді й зовсім неможливо.

Час Пік роз'яснює, з якими складнощами можна зіткнутися та як їх подолати.

Як оформити пенсію на тимчасово окупованих територіях

Оформити пенсію на окупованих територіях - це пройти 9 кіл пекла: що робити, коли трудова книжка вивезена в Україну або втрачена чи згоріла в ході бойових дій?

"З пенсіями - біда. Трудова вивезена в Україну. При Адміністраціях (окупованих - прим. ред.) міст де є, а де формуються комісії з відновлення трудового стажу. Там на базі наданих документів чи показів свідків, складають акт про стаж. Але це реально важко зробити й це стосується звичайного стажу. Начебто є указ щодо шкідливого стажу, але Пенсійний вимагає повний пакет документів, а його немає - вивезли, згоріло... А людина все життя реально пропрацювала", - скаржиться мешканка Лисичанська.

Для отримання пенсії на окупованих територіях людям необхідно надати такі документи:

  • заяву затвердженої форми, яку можна отримати у Пенсійному фонді т.зв. ЛНР;
  • паспорт;
  • ІПН;
  • трудова книжка або довідки ОК-5 та ОК-7

За інформацією Час Пік, Пенсійний фонд у Луганську видає довідки ОК-5 та ОК-7, необхідні для оформлення пенсій лише за період до 2014 року для раніше окупованих територій. Для отримання довідок людям, які проживають на нещодавно захоплених територіях, необхідно отримати ці довідки в Україні.

Що таке довідка ОК-5 та ОК-7

За інформацією ]]>Пенсійного фонду України]]>, ці довідки надають таку інформацію:

Довідка ОК-5 формується за будь-який період, починаючи з 2000 року, і містить дані про суму заробітку для обчислення пенсії, визначення страхового стажу, сплати страхових внесків. На підставі цієї довідки застрахована особа отримує інформацію про придбану страхову та заробітну плату, яка буде врахована при призначенні пенсії.

Довідка ОК-7 містить відомості про суми заробітної плати, з якою сплачується єдиний соціальний внесок та страховий стаж за період із 2011 року. Зазвичай довідку ОК-7 використовують визначення страхового стажу до розрахунку сум лікарняних, нарахування допомоги з безробіття тощо.

Як отримати довідки ОК-5 та ОК-7 в Україні

Є три варіанти одержання даних довідок на території України.

  • Онлайн – через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України (]]>portal.pfu.gov.ua]]>) або в мобільному додатку “Пенсійний фонд”:
    • Натисніть “Вхід” та авторизуйтесь зручним для Вас способом (за допомогою ]]>кваліфікованого електронного підпису]]> (КЕП) або логіну, або системи ]]>ID.GOV.UA]]>, або Дія. Підпис);
    • У розділі "Комунікації з ПФУ" виберіть пункт "Запит на отримання електронних документів";
    • У полі "Тип звернення" виберіть "Довідка ОК-5" або "Довідка ОК-7" (загальні дані вже будуть заповнені системою) та погодьтеся на передачу та обробку своїх персональних даних;
    • Після цього натисніть "Надіслати до ПФУ".
  • Онлайн на ]]>порталі "Дія"]]> або в мобільному ]]>додатку "Дія"]]>.
  • Особисто, звернувшись до будь-якого сервісного центру Пенсійного фонду України, з паспортом та довідкою про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків (ідентифікаційний код).

Довідка видається безкоштовно у день звернення.

Слід зазначити, що довідки, отримані через "Дію" або сайт Пенсійного фонду України, можна видрукувати, але ці документи будуть без печаток і незрозуміло, чи будуть вони прийняті до розгляду в Пенсійному органі окупантів.

Кажуть, що є юристи, які умовно-легально можуть зробити ці довідки в Україні та передати, скажімо, до Лисичанська.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк