30.03.2023, 17:57

Відомі лисичани, що пішли працювати на ворога та поповнювати російський бюджет 

Юлія Пшебіцина Лисичанськ 2023

Вже дев’ять місяців Лисичанськ окупований російськими військами. Більша частина населення вимушена була евакуюватися з міста. Дехто релокував свій бізнес. Але в місті залишилися особи, які пішли на співпрацю з загарбниками або перереєстрували підприємства під російське законодавство та будуть сплачувати податки в бюджет країни — агресорки. Редакція Час пік проаналізувала російські відкриті реєстри та ділиться знайденою інформацією зі своїми читачами.

Колишні депутати, директори шкіл та лікарі Лисичанська на службі у росіян

Росіяни спонукають бізнес на тимчасово окупованій території реєструватися згідно з законодавством країни-загарбника. Дані про “нові” російські підприємства та установи відображаються у відкритих реєстрах.

Вже кілька десятків підприємств та організацій зареєстровані за російським законодавством в Лисичанську. В місті наразі функціонує вісім шкіл та п’ять дитячих садочків. Дві школи очолюють колишні їх директори:

  • школа №18 - Юсакова Ольга
  • школа №27 - Ірина Карпенко

Промивання мізків дітям в інших  навчальних закладах організують менш відомі в Лисичанську особи, але всі раніше працювали вчителями.

Ольга Юсакова з 2015 по 2020 рік була депутатом Лисичанської міської ради останнього скликання від “Опозиційного блоку” та очолювала постійну депутатську комісію з питань регламенту, депутатської діяльності, гласності та законності. Вона багаторазова членкиня виборчих комісій різного рівня, а у 2010 році була головою міської виборчої комісії на місцевих виборах.  


Колежанка Юсакової, колишня директорка 30 школи Тетяна Суржан, очолювала так звану “Лисичанську міську комісію з проведення референдуму” у вересні 2022 році за що заочно отримала підозру в колабораційній діяльності від українських правоохоронців. Наразі вона керівниця установи яка здійснює фінансово-господарське та методологічне супроводження діяльності освітніх організацій в Лисичанську

Має свою російську реєстрацію й Лисичанська центральна міська багатопрофільна лікарня так званої "ЛНР". Керівником цієї медичної установи є відома в Лисичанську акушер-геніколог Олена Олексюк.

Нагадаємо, що “культурою” в окупаційній адміністрації міста наразі керує колишня депутатка Лисичанської міської ради та директорка ПК “Діамант” Юлія Пшебіцина, яка організує та проводить профільні заходи в місті

Бізнесмени Лисичанська, які будуть поповнювати бюджет окупантів

Кілька десятків підприємств вже встигли пройти російську реєстрацію в Лисичанську. Серед них два великі заводи:

  • Лисичанський желатиновий завод, директор Сергій Мордовцев, який до цього тривалий час представляв інтереси підприємства та його співвласника Івана Семенова в Росії
  • Завод залізобетонних виробів, директор Сергій Кирилов

Лисичанським ринком, згідно з відомостями реєстрів, керує колишня дружина гауляйтера Лисичанська Андрія Скорого — Елла Скора. 

Ще один ексдепутат Лисичанської міськради Іван Борисович залишився в місті та поповнює російський бюджет. Він перереєстрував ТОВ “Біт”, яке спеціалізується на виготовленні та реалізації хліба.

Марина Марченко — дружина колишнього заступника Лисичанського міського голови та ідеолога “руської весни - 2014” в місті Володимира Марченко зареєструвала ТОВ “Форекс-газ”. До широкомасштабного російського вторгнення в Україну у 2022 році вона займалася реалізацією скрапленого газу в місті.

Також планують платити податки в Росії ТОВ “Екотех” (директор Юрій Славгородський), ТОВ “Лістрансмаш” (колишня Строммашина, директор Олександр Сосновський), ТОВ “Барс - 2018” (директор Валерій Барахович, власник ще кількох будівельних фірм: Техліс, Лісхімремонт) та інші.

Читайте також: Як прожити без світла - що потрібно, щоб заряджати прилади

Хто ще є в реєстрах таз званої "ЛНР"

​​​​​​​ ​​​​​​​

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк