17.05.2023, 19:02

У Лисичанську роздають паспорти РФ: чи відповідатимуть мешканці за отримання та кому загрожує в'язниця

паспорт рф

У мережі неодноразово з'являлися свідчення про те, що в тимчасово окупованому Лисичанську, як і на інших територіях, захоплених російською армією, проходить примусова паспортизація. Фактично населенню, яке знаходиться у місті, не залишили вибору. Життя з українськими документами стало небезпечним.

Що буде з людьми, які отримали російські паспорти, після деокупації та чи справді загрожує їм кримінальна відповідальність - розібрався Час Пік.

Як відбувається паспортизація в окупованому Лисичанську?

Інформація про те, що у Лисичанську здійснюється видача паспортів РФ, з'явилася на початку квітня 2023 року. Саме тоді в місті запрацювало так зване "Відділення міграційної служби Лисичанського РВВС МВС ЛНР", яке організувало виїзний прийом громадян на отримання паспорта РФ. Досі отримати російський паспорт за місцем можливості фактично не було. Як працює це "ОМС" - подробиць немає, як і немає жодного звіту про "виконану роботу". Тому однозначно стверджувати, скільки жителів Лисичанська наразі мають паспорти РФ, неможливо.

Незаконна "влада" міста наполягає на прискоренні процесу. Однак реалізацію "ініціативи" ускладнюють деякі фактори. Зокрема, у місті є лише один копіювальний апарат. Щоб зробити ксерокопії документів, необхідно пройти кілька кілометрів. Втім, люди, які залишаються в Лисичанську, особливого вибору не мають.

І це не лише питання безпеки. Наприклад, пенсіонери не зможуть отримувати виплати за українськими документами. Про працевлаштування також можна забути.

Рішення Кабміну про кримінальну відповідальність за отримання паспорта РФ

У вересні минулого року уряд України справді погодив проєкт закону про запровадження кримінальної відповідальності за отримання російського паспорта. На даний момент документ ще не ухвалено. Кілька місяців тому він викликав бурхливі обговорення в мережі, однак міністр реінтеграції ТОТ Ірина Верещук докладно пояснила, ]]>кого стосується проєкт закону]]>. Насамперед, говориться про:

  • посадовців (від 10 до 15 років позбавлення волі),
  • тих, хто пропагує отримання російського паспорта (від 5 до 8 років позбавлення волі),
  • тих, хто змушує отримувати чи створює умови отримання російських документів.

Таким чином, наприклад, якщо пенсіонер отримає паспорт РФ для того, щоб не втратити виплати та хоч якось вижити, кримінальної відповідальності не передбачено. Принаймні на сьогодні законодавчих підстав для цього немає.

У свою чергу, омбудсмен Дмитро Лубинець у Telegram пояснив, що особи, які отримали російські паспорти в умовах окупації, є скоріше жертвами злочину, ніж злочинцями. Він акцентував увагу на тому, що в більшості випадків отримання паспорта РФ - вимушений крок, необхідний зокрема для виїзду на територію третіх країн. Таким чином, якщо російські документи були отримані під тиском, злочином це не вважатиметься.

Що каже влада Луганщини?

Очільник Луганської ОВА Артем Лисогор у нещодавньому ]]>інтерв'ю "Суспiльному"]]> не дав однозначної відповіді про те, чи каратимуть простих мешканців регіону за отримання російських паспортів.

"Щодо того, що стосується Росії й видачі російських паспортів: ми прекрасно розуміємо, для чого це Росія робить - показати, що "тут ваших немає". Ви ж розумієте, що тут рішення приймає держава, не обласна адміністрація", - висловився з цього питання Лисогор.

При цьому він додав, що втрата українського паспорта –-не проблема, оскільки його можна поновити після перевірки людини відповідними службами. Зокрема, деяких жителів звільнених сіл Луганщини було евакуйовано без документів, але життя не зупинилося і вони змогли отримати нові.

Як трактують примусову паспортизацію юристи?

Як пояснили юристи ]]>Громадянської мережі ОПОРА]]>, посилаючись на відповідні закони, примусова паспортизація не призводить до втрати громадянства України.

Відповідно до ст. 19 ]]>Закону України "Про громадянство України"]]> підставою для втрати громадянства України є добровільне набуття громадянства іншої держави. У свою чергу, добровільним набуттям громадянства іншої держави вважаються всі випадки, коли громадянин України для набуття громадянства іншої держави має звертатися із заявою чи клопотанням.

Проте згідно із ч. 6 ст. 5 ]]>Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України"]]>, примусове автоматичне придбання громадянами України, які проживають на тимчасово окупованій території, громадянства РФ не визнається Україною і не є підставою для втрати громадянства України.

Варто зазначити, що це також означає, що після звільнення окупованих територій відповідальність за злочини (від мародерства до співпраці з російською армією чи НЗФ) наступатиме за законом України. Паспорт РФ не визнається та не врятує від відповідальності за злочини.

Таким чином, наразі немає чіткого законодавчого акту, який говорив би про те, що примусова паспортизація на окупованих територіях матиме жорсткі юридичні наслідки для тих, хто під тиском отримав паспорт РФ. Якщо, звичайно, особа не взаємодіяла з окупаційною владою чи НЗФ, від чого всіляко застерігають юристи.

Пропонуємо до перегляду:

Дивіться першу серію нового анімаційного серіалу "Хробаки", створеного лисичанською студією "Час Пікчерз продакшн". Невеличкі сатиричні історії веселих хробачків з інтригуючим сюжетом іноді дійсно нагадують реалії сьогодення, але запевняємо вас – це все вигадка автора;), інтерв'ю з яким можна почитати тут.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк