12.07.2023, 07:43

У Луганській області рекомендовано змінити назви 38 населених пунктів: перелік

В Луганской области рекомендовано изменить название 38 населенных пунктов

Національна комісія зі стандартів державної мови затвердила список населених пунктів, які рекомендує перейменувати, щоб привести їх назви у відповідність до стандартів державної мови. На Луганщині необхідно перейменувати 38 населених пунктів.

Національна комісія зі стандартів державної мови рекомендувала змінити назви низки сіл, селищ та міст України через невідповідність орфографічним, граматичним та словотвірним нормам української мови, повідомляє Час Пік.

Як повідомила начальник управління культури, національностей, релігій та туризму Аліна Адамчук на апаратній нараді начальника Луганської облдержадміністрації, на Луганщині необхідно перейменувати 38 населених пунктів.

"Із 27 липня 2023 року набуває чинності Закон України "Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії". Закон визначає злочинною та засуджує російську імперську політику, забороняє пропаганду російської символіки та визначає порядок її усунення з публічного простору. Зробити це місцевим органам влади необхідно до 27 січня 2024 року", – сказала Аліна Адамчук.

Як повідомили у ЛОВА, у встановленому законодавством порядку мають бути перейменовані назви топонімів, установ, організацій, підприємств на честь осіб, які:

  • були на керівних посадах у держструктурах, війську та партіях;
  • працювали у радянських органах держбезпеки всіх рівнів;
  • публічно, зокрема в мистецьких творах чи медіа, підтримували, глорифікували або виправдовували російську імперську політику, закликали до русифікації чи українофобії.

А також топоніми, що знаменують події, пов’язані з утіленням російської імперської політики, назвами російських міст та інших географічних, історичних та культурних об’єктів рф.

"Окрім того, експертною радою Міністерства культури та інформаційної політики України під час проведення перейменувань топонімів населених пунктів рекомендовано розглянути можливість заміни таких назв топонімів: Юрій Гагарін; Олександр Пушкін; Іван Мічурін; Валерій Чкалов; Максим Горький; Михайло Лермонтов; Олександр Суворов; Володимир Маяковський; Олександр Матросов; Володимир Комаров", - йдеться у повідомленні.

Як зазначили у ЛОВА, рішення мають ухвалюватися з урахуванням пропозицій науковців, думки суспільства, рекомендацій Українського інституту національної пам'яті.

Якщо до 27 квітня 2024 р. військові адміністрації населених пунктів не ухвалять відповідних рішень, то таке перейменування здійснюватиметься розпорядженням голови облдержадміністрації у тримісячний термін.

Остаточне рішення про перейменування населених пунктів приймає Верховна Рада України.

У ]]>переліку населених пунктів]]>, назви яких не відповідають стандартам державної мови, – 10 міст, решта населених пунктів – села та селища в різних областях України.

На Луганщині перейменуванню підлягають 38 населених пунктів. Зокрема, міста Хрустальний, Боково-Хрустальне, Первомайськ, Сорокине та Сєвєродонецьк.

З повним переліком населених пунктів Луганщини, які необхідно перейменувати, можна ознайомитись за ]]>посиланням]]>.

Луганська ОВА пропонує мешканцям області висловлювати свої зауваження та думки. Пропозиції можна залишати у коментарях на сторінках Луганської обласної державної адміністрації у соцмережах.

Пропонуємо до перегляду:

Презентуємо вам п’ятий епізод анімаційного серіалу "Хробаки", присвячений неадекватності хворої влади однієї неназваної країни та її наслідкам.

Серіал створено лисичанською студією "Час Пікчерз продакшн". Автор ідеї Vit Richer, інтерв'ю з яким можна почитати тут.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк