10.08.2023, 13:28

ЗАЕС на межі чергового блекауту: станція знову втратила живлення з основної лінії

Марина Гончар | Всі новини автора
заэс

Тимчасово окупована Запорізька атомна електростанція вночі 10 серпня втратила живлення із основної зовнішньої лінії електропередачі напругою 750 кВ. Після цього ЗАЕС довелося перемикнути на єдину доступну резервну лінію 330 кВ, відключення якої загрожує втратою зовнішнього живлення.

Про це повідомила пресслужба "Енергоатому", передає Час Пік.

Відключення може призвести до втрати зовнішнього живлення (блекауту). У такому разі головну загрозу ядерній та радіаційній безпеці несе перебування 4-го енергоблока Запорізької АЕС у стані "гаряча зупинка", яку російські окупанти використовують із порушенням умов ліцензії на експлуатацію реакторних установок станції.

Т.в.о. виконавчого директора "Енергоатому" Тарас Ткач пояснив, що за повної втрати зовнішнього живлення відключаться головні циркуляційні насоси станції, і тоді енергоблок перейде в режим "природної циркуляції".

"В цьому випадку необхідно терміново "розхолодити" його за умов відсутності охолоджуючих насосів", – зазначив він.

Такий режим тяжкий для реакторної установки, його тривалість обмежена проєктом, і він може призвести до відмови основного обладнання енергоблоку.

Нагадаємо, проблеми з живленням окупованої Запорізької АЕС виникають уже не вперше. Після початку повномасштабної війни станція сім разів повністю втрачала енергопостачання. Це змушувало використовувати дизель-генератори та щоразу загрожувало катастрофою.

Читайте також: У Запоріжжі вдалося реанімувати людину, яку вважали загиблою: подробиці удару РФ

Пропонуємо до перегляду:

Презентуємо вам сьомий епізод анімаційного серіалу "Хробаки", присвячений "золотим рукам" та чавунним головам "видатних" науковців країни-агресора, які днями й ночами втілюють у життя "передові технології" розпилу грошей.

Серіал створено лисичанською студією "Час Пікчерс продакшн". Автор ідеї Vit Richer, інтерв'ю з яким можна почитати тут.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк