30.10.2023, 17:05

Як мешканцям Луганської області виїхати з окупації: названо три шляхи

Мешканцям населених пунктів Луганської області, які перебувають під російською окупацією, можна виїхати на підконтрольну Україні територію. Є три варіанти, проте всі вони ведуть через Росію, тож можуть бути небезпечними.

Про це пише видання "]]>Трибун]]>", з посиланням на координатора Донбасу SOS Віолети Артемчук, передає Час Пік.

За її словами, можливості виїзду залежать від багатьох чинників. Першим є наявність чи відсутність документів. Причому як документи РФ, і українські.

Перший шлях: гуманітарний коридор "Колотилівка (РФ) - Покровка (Україна)"

"Перший шлях, який ми активно рекомендуємо, – виїзд через гуманітарний коридор на кордоні з РФ, через Білгородську область. Коридор організований виключно для повернення громадян України на Батьківщину лише на в'їзд на підконтрольну територію. Виїзд цим маршрутом неможливий”, – розповіла Артемчук.

Вона зазначила, що перетнути кордон можуть усі громадяни України, навіть ті, хто втратив українські документи. Через коридор можуть пройти й ті, хто не встиг одержати паспорт громадянина України. Наприклад, молоді люди, які не встигли це зробити через карантинні обмеження та подальшу ескалацію військових дій.

За інформацією Віолети Артемчук, на контролі люди показують документи українського зразка. Це можуть бути й свідоцтва про народження (для молоді, яка не встигла отримати паспорт), прострочені паспорти, закордонні паспорти, посвідчення водія, ксерокопії втрачених документів (бажано з фотографією).

Евакуюватись можна з домашніми тваринами. На пунктах пропуску створено умови перебування з улюбленцями.

Зверніть увагу, що перетин на пункті "Колотилівка - Покровка" може становити труднощі для людей з інвалідністю та маломобільними особами. Адже між кордонами, у так званій сірій зоні, перехід лише піший. Приблизно 2 км людина повинна пройти пішки або необхідно мати особу що супроводжує для допомоги у перевезенні коляскою.

Другий шлях: "Мокрани (Республіка Білорусь) – Доманове (Україна)"

"Шлях, звісно, довший, адже треба в'їжджати на територію Республіки Білорусь. Цей варіант також тільки для повернення громадян України на Батьківщину. Шляху назад немає", – зазначила Артемчук.

Щоб виїхати цим маршрутом потрібно мати російські документи: внутрішній та закордонний паспорт, адже при перетині кордону "РФ - Білорусь", російські прикордонники можуть не випустити громадян, які отримали тільки внутрішній російський паспорт і не отримали закордонний.

Для перетину кордону та в'їзду на підконтрольну територію України люди також мають показати наявні документи українського зразка. Це можуть бути й свідоцтва про народження (для молоді, яка не встигла отримати паспорт), прострочені паспорти, закордонні паспорти, посвідчення водія, ксерокопії втрачених документів (бажано з фотографією).

На пункті Доманове, на відміну від Покровки, не створено інфраструктури для тих, хто повертається. Громадяни повинні самостійно дістатись місць прямування. Найбільший залізничний вузол – Ковель (77 км) та Луцьк (138 км).

Також громадяни, які повертаються на Батьківщину цим шляхом, повинні пам'ятати про необхідність подолання "сірої зони" – пішки 1,5 км".

Третій шлях: виїзд через треті країни

Обов'язковою умовою є наявність внутрішнього російського та закордонного паспорта, а також українського закордонного.

"Російські спецслужби на кордоні перевіряють людей по базі. Якщо вони бачать, що людина отримувала російський паспорт, але у неї немає закордонного, її не випустять із РФ", - зазначила Віолетта.

Коли людина в'їжджає до країн ЄС, тому що саме такий шлях зазвичай обирають перевізники, він має показати закордонний паспорт України.

“Якщо закордонний паспорт не є біометричним і без візи, то можуть бути варіанти виїзду, але краще, щоб закордонний паспорт був біометричним. У такому разі людина зможе пройти цей шлях, заїхати до країн Європи та повернутися до України”, - пояснили в Донбас SOS.

Якщо людина отримувала український паспорт, але втратила її, то щоб повернутися в Україну, їй потрібно отримати так зване посвідчення на повернення. Для цього необхідно звернутися до консульства України.

Пропонуємо до перегляду:

Цей епізод присвячений "золотим рукам" та чавунним головам "видатних" науковців країни-агресора, які днями й ночами втілюють у життя "передові технології" розпилу грошей.

Серіал створено лисичанською студією "Час Пікчерс продакшн". Автор ідеї Vit Richer, інтерв'ю з яким можна почитати тут.

Наступний епізод анімаційного серіалу "Хробаки" розповідає про незламну боротьбу “бойових” комарів, бліх та гусаків з російськими загарбниками. Ви побачите всю правду без купюр про те, як “біомутанти” під керівництвом розвідки України взяли під повний контроль все, що відбувається на Росії, а її громадяни навіть не підозрюють про це…

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк