А ви таке їли? Які страви вважають для Луганщини традиційними
![традиционные блюда](https://vchaspik.ua/sites/default/files/styles/1200_800/public/story/u12449/snimok_ekrana_2023-11-23_v_01.41.10.png)
Різноманітність відомих традиційних страв у Луганській області не така велика. Це пов'язано з швидкою та масштабною урбанізацією в минулому, а також з високим рівнем промисловості. Однак деякі відомі риси кухні Луганщини є, як і є характерні страви регіону.
Про те, які 4 страви вважаються традиційними для Луганської області - розповість Час Пік.
Особливості кухні Луганської області
Гастрономічною особливістю регіону є переважання м'ясних страв. Це пояснюється двома причинами. По-перше, споконвічно в степовому краї були хороші умови для розведення худоби. По-друге, Луганщина - промисловий край, де багато людей були зайняті важкою фізичною працею, і щоб відновлювати енергію, стравам надавали перевагу більш ситним, хоча й простим.
Що готують на Луганщині?
1. М'ясний рулет по-луганськи
М'ясний рулет по-луганськи - дуже ситна та оригінальна страва. Вона готується з фаршу свинини чи яловичини. Фарш розкладають на шматку полотна, зверху кладуть, як правило, омлет та відварену моркву, далі - загортають рулетом і варять у підсоленій воді. Коли рулет готовий - його охолоджують. Подають у нарізаному на порції вигляді.
2. Голяшка
Ще одна ситна м'ясна страва, яку вважають для Луганщини традиційною - голяшка (або голяшка по-донбаськи). Для приготування береться задня частина свинячої ноги, натирається сіллю та спеціями, а потім запікається у духовці у фользі або тісті. Виходить дуже смачно та соковито!
3. Окрошка
Окрошка за правом вважається традиційною стравою регіону. Підраховано, що на Луганщині знають щонайменше 50 різних рецептів окрошки. У кожній родині вона готується по-різному. Хтось готує окрошку на квасі, хтось - на сироватці чи навіть мінеральній воді. Господині в якості одного з основних інгредієнтів можуть використовувати як ковбасу, так і м'ясо, здоблюють як сметаною, так і майонезом.
4. Омлет
Згідно з кулінарною картою , яку склав шеф-кухар Євген Клопотенко, традиційною стравою для східної України загалом та Луганщини зокрема є, як не дивно, омлет (або пряженя). Проте омлет у регіоні готують за особливим рецептом - до збовтаного яйця додається борошно та ковбаски.
Пропонуємо до перегляду:
Гурт "FoxBox" презентує свій новий трек "Тікаю" з альбому "Задля тебе".
Кліп створено за сприяння лисичанської студії "Час Пікчерс продакшн". Продюсер проєкту Vit Richer.
Дивіться також:
Читайте також: 10 красивих українських імен, про які сьогодні мало хто знає
Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк. |
![]() |