16.02.2024, 23:43

Пенсіонерам-ВПО з Луганщини можуть "заморозити" пенсії після 31 березня: що зробити, щоб не залишитися без виплат

Пенсионерам-ВПЛ с Луганщины могут "заморозить" пенсии после 31 марта: что сделать, чтобы не остаться без выплат

Одна з категорій пенсіонерів-переселенців може залишитись без пенсійних виплат вже з 1 квітня поточного року. Це стосується жителів Сєвєродонецька, Лисичанська, Рубіжного, інших міст та сіл з окупованої Луганщини, які належать до цієї категорії. Чому це може статися й що зробити для того, щоб цього не сталося, розповість Час Пік.

У Пенсійному фонді України попередили, що частина пенсіонерів з 1 квітня може припинити отримувати виплати. Це станеться з тими, хто не пройде обов'язкової фізичної ідентифікації. До цієї категорії належать пенсіонери зі статусом ВПО, отриманим ще до повномасштабного вторгнення, тобто, до 24 лютого 2022 року.

Як зазначили у Мінсоцполітики, раніше до війни всі пенсіонери щорічно проходили ідентифікацію. Протягом останніх 3-х років виплата пенсіонерам-переселенцям здійснювалася без проходження фізичної ідентифікації через введені у країні карантинні обмеження.

Раніше "впізнати" отримувача могли працівники пошти, які видавали пенсію, або ідентифікація проходила автоматично, коли пенсіонери зверталися до банку. Пенсіонери, які стали переселенцями, довго не проходили ідентифікацію. Тепер назріла необхідність такої перевірки, щоб переконатися, що людина жива й пенсію отримує саме та особа, якій її було призначено.

Способи та терміни проведення ідентифікації

У ГУ ПФУ України в Луганській області наголосили, що термін проходження фізичної ідентифікації для пенсіонерів-переселенців, які отримують пенсії у АТ "Ощадбанк", продовжено до 31 березня 2024 року. Фахівці ПФУ просять не відкладати цю процедуру "на потім" та нагадують, що якщо пенсіонер не пройде ідентифікацію, з квітня він може не отримати своїх виплат.

Тим більше, що пройти ідентифікацію пенсіонери-переселенці можуть у різний спосіб, як віддалено, так і особисто. Ідентифікацію можна пройти:

  • особисто звернувшись до відділення "Ощадбанку";
  • особисто звернувшись до будь-якого відділення ПФУ;
  • авторизувавшись в особистому електронному кабінеті на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду України  за допомогою кваліфікованого електронного підпису "Дія.Підпис"  ("Дія ID"). Його можна створити за допомогою мобільного додатка Єдиного державного вебпорталу електронних послуг;
  • звернувшись до закордонної дипломатичної установи України за отриманням документу про посвідчення факту, що особа є живою. Отриманий документ, разом із письмовою заявою про продовження виплати пенсії, написаною в довільній формі,  треба надіслати поштовим відправленням територіальному органу ПФУ за місцем  перебування на обліку. 

идентификация пенсионеров

Набагато зручніше пройти ідентифікацію за допомогою цифрових інструментів, не виходячи з дому. Але багато людей похилого віку не можуть розібратися, як це зробити віддалено. Тому зупинимося докладніше на авторизації через веб-портал ПФУ.

Ідентифікація за допомогою "Дія.Підпису"

Щоб скористатися сервісом, необхідно зайти на ]]>веб-портал]]> електронних послуг ПФУ, а потім дотримуватися вказівок:

  • у правому верхньому куті натисніть кнопку "Вхід" та обрати опцію "Дія.Підпис";
  • у новому вікні натисніть кнопку "Отримати код входу";
  • після цього відскануйте QR-код, що з’явиться на екрані, за допомогою опції зі сканування QR-коду в додатку "Дія";
  • для цього увійдіть в додаток "Дія" на телефоні та наведіть зчитувач QR-коду на сектор з QR-кодом на веб-порталі;
  • далі потрібно підтвердити запит на авторизацію через "Дія.Підпис" та підтвердити особу через перевірку за фото;
  • після перевірки за фото натисніть "Далі" та введіть п’ятизначний код для "Дія.Підпис";
  • якщо всі кроки пройдено, запит на авторизацію через "Дія.Підпис" для входу на веб-портал ПФУ буде підтверджено і на екрані з’явиться відповідний напис;
  • вхід до особистого кабінету на веб-порталі електронних послуг ПФУ буде виконано автоматично;
  • повідомлення про проходження пенсіонером ідентифікації буде сформовано у розділі "Мої звернення".

Ідентифікація у режимі відеоконференцзв'язку

Якщо пенсіонери не можуть особисто прибути до відділення банку чи пенсійного фонду, вони можуть пройти ідентифікацію, не виходячи з дому, у режимі відеоконференцзв'язку. Але для цього необхідно заздалегідь подати заявку через веб-портал ПФУ.

Після подання заявки із пенсіонером зв'яжуться, щоб уточнити час проведення онлайн-перевірки. Варто зазначити, що відеоідентифікацію буде проведено в період 30 календарних днів. Це ще одна причина не затягувати до останнього з поданням заяви.

Идентификация пенсионеров

Що буде, якщо не пройти ідентифікацію

Сьогодні пенсіонерів-переселенців – лисичан, сєвєродончан, рубіжан – та мешканців інших населених пунктів Луганщини можна зустріти не лише у будь-якому куточку України, а й у різних країнах світу. Через війну вони втратили житло й все нажите за багато років, тому пенсійні та соціальні виплати для них дуже важливі.

У Мінсоцполітики повідомили, що якщо пенсіонер не пройде обов'язкової ідентифікації, виплату пенсії буде припинено. У відомстві наголосили, що це не скасування, а саме "заморозка" - пенсія нараховуватиметься на особистий рахунок пенсіонера в "Ощадбанку", але не буде перерахована на банківську картку. Для поновлення виплат доведеться пройти ідентифікацію.

Идентификация пенсионеров

Підсумок

До 31 березня 2024 року всі пенсіонери, які стали внутрішньо переміщеними особами до 24 лютого 2022 року, повинні пройти ідентифікацію. Це стосується мешканців не лише Луганщини, а й усіх областей України!

Більш детальну інформацію можна отримати:

  • на ]]>сторінці ]]>"Головне управління Пенсійного фонду України в Луганській області" у Facebook,
  • на ]]>сайті]]> Міністерства соціальної політики України,
  • на ]]>Порталі]]> Електронних Послуг ПФУ,
  • на ]]>сайті ]]>АТ "Ощадбанк".

Читайте також: Індексація пенсій: чи є гроші у держави для перерахунку пенсій й коли чекати на підвищення виплат

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк