19.05.2024, 16:37

Лисичанськ, Сєвєродонецьк і Рубіжне "пролітають"? Влада "ЛНР" планує забудувати міста новими житловими комплексами

Лисичанск, Северодонецк и Рубежное "пролетают"? Власти "ЛНР" планируют застроить города новыми жилыми комплексами

На окупованій території Луганської області "влада" не перестає будувати грандіозні плани. Глава так званої "ЛНР" відзвітував перед депутатами "республіки" про діяльність "органів державної влади" у 2023 році. Під час своєї звітної доповіді він заявив про початок "серйозного будівництва". За його словами, окуповані міста планують забудувати новими житловими комплексами.

Про які плани розповів гауляйтер окупованої Луганщини та які цифри озвучував, розкаже Час Пік.

Як заявив глава т.зв. "ЛНР" Леонід Пасічник, вже сьогодні треба думати над складанням "плану стратегічного розвитку регіону на найближчу перспективу". За його словами, щоб скласти "великий і серйозний план для всієї республіки", необхідно залучати не лише вчених, а й використовувати досвід прадідів. Для цього він запропонував підняти документи, починаючи з 20-х років минулого століття, щоб дізнатися, як планували відновлювати та розвивати Донбас наші пращури. Цікаво, скільки років знадобиться для ознайомлення із цими документами? Зважаючи на все, десяти років виявилося недостатньо...

Грандіозні плани

Як заявив глава т.зв. "ЛНР", у "республіці" йде активне будівництво житла, а до кінця 2024 року планується вийти на "серйозне будівництво". Він відрапортував, що минулого року в окупованому Алчевську добудували три недобудовані багатоповерхові багатоквартирні будинки загальною площею 27 тис. м2 й здали 144 квартири, а цього року планується ввести в експлуатацію 76 тис. м2 житла.

Тим часом, в окупованому Свердловську (з 2016 р. – укр. Довжанськ) почалася розробка котловану для будівництва багатоквартирного будинку. Як обіцяє забудовник, майбутній 9-поверховий будинок складатиметься з двох під'їздів і розрахований на 84 квартири. Багатоповерхівку планують оточити закритою територією та облаштувати паркувальними місцями. Хто буде "щасливим володарем" цих квартир?

Нагадаємо, на окупованих територіях України почала діяти програма пільгової іпотеки до 30 квітня 2025 року. Максимальний розмір кредиту за пільговою ставкою становитиме 6 млн рублів, початковий внесок - щонайменше 10%. І "ПСБ-банк" вже видав перший такий кредит для купівлі житла саме у Свердловську. Як повідомили у банку, перший іпотечний кредит отримала мешканка Свердловська та уточнили, що цією програмою "можуть скористатися жителі будь-яких регіонів Росії", щоб придбати житло "у нових суб'єктах РФ". Тож незабаром слід чекати напливу "понаїхавших"росіян...

Як зазначив Пасічник у своїй звітній доповіді, будівництво кількох житлових будинків – "не дуже правильна історія". За його словами, потрібно будувати цілими кварталами, "як це роблять Воронеж, Москва, Бєлгород". Забудовники та "влада ЛНР" вже обговорили етапи будівництва багатоповерхівок у Луганську та Свердловську. До речі, як заявила окупаційна влада, "учасниками "вільної економічної зони" стали 11 будівельних компаній, які займуться зведенням індивідуальних та багатоквартирних житлових будинків. В основному, в "ЛНР" працюють будівельники з різних регіонів РФ. А куди ж поділися місцеві фахівці? Про це влада у своїх "красивих доповідях" вважає за краще не розповідати...

За інформацією т.зв. "Міністерства будівництва та ЖКГ", у "ЛНР" вже підібрали 118 земельних ділянок під будівництво житла. А як обіцяє гауляйтер "республіки", обсяг інвестицій у будівництво житла складе більше 16 млрд рублів.

Як заявляє окупаційна влада, у "республіці" ведуться масштабні роботи з ремонту доріг, капітального ремонту медичних та загальноосвітніх установ, ведеться оновлення застарілих міських комунікацій, впорядковуються парки... Влада нібито робить все, щоб рівень життя людей ставав якіснішим та комфортнішим. З цією метою навіть провели конкурс у рамках проєкту "Формування комфортного міського середовища". Комісія розглянула 11 заявок, поданих містами: Брянка, Перевальськ, Свердловськ, Сватове, Первомайськ, Червоний Луч, Кіровськ, Щастя, Луганськ, Ровеньки, Алчевськ. Переможці, мабуть, отримають від РФ кошти на реалізацію своїх планів.

"Трикутник". Місія нездійсненна

Російські окупанти просто мріяли володіти містами т.зв. "трикутника" на Луганщині. Вони так рвалися "звільнити" Лисичанськ, Сєвєродонецьк та Рубіжне, що сильно їх зруйнували, майже повністю знищивши міську інфраструктуру та комунікації. Вже більше двох років у містах не можуть повністю відновити електро- та водопостачання, ще не скрізь є газ, а про опалення поки і не йдеться. Протягом двох років російські пропагандисти висвітлюють "велике відновлення" Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжного. По факту – міста так і стоять у руїнах, за винятком кількох "будівельних майданчиків", створених для показухи.

Показово замінюють вікна, двері та батареї у багатоповерхівках, показово риють траншеї під нові труби, показово засипають ями на дорогах, прибирають сміття та фарбують пам'ятники... І все це називають "відновленням". А як же руїни житлових багатоповерхівок, згорілі торгові центри, зруйновані школи та лікарні, мертві мікрорайони та знищені підприємства?

Розповідаючи про "серйозне будівництво", гауляйтер окупованої Луганщини не згадав міста "трикутника". Не брали вони участь й у конкурсі проєктів щодо створення "комфортного міського середовища". Вочевидь мешканцям Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжного поки не варто сподіватися, що в їхніх містах незабаром з'являться нові житлові комплекси, які планують будувати на території, окупованій ще у 2014 році. Поки що у "трикутнику" активно триває "віджимання" житла, оскільки воно дуже стане в нагоді для продажу "понаїхавшим", які вирішать взяти пільгову іпотеку для придбання "вторинки".

Як заявляє "влада ЛНР", нове житло та дороги - це добре, але щоб люди не тільки не виїжджали з "республіки", а й активно поверталися, потрібні робочі місця. А для цього у "ЛНР" планують запустити непрацюючі підприємства. А таких достатньо й у Лисичанську, Сєвєродонецьку та Рубіжному. Якийсь театр абсурду! Спочатку навмисно руйнувати населені пункти, знищувати та розкрадати підприємства, вбивати людей, а потім будувати грандіозні плани щодо "відновлення міст" та "повернення комфортного життя". У цьому вся суть кривавого "руського миру"...

Тим часом на окупованих територіях почали видавати "зелені карти". Кому з мешканців Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжного потрібен такий документ, читайте у нашому матеріалі.

Читай також: 

Багато хто не доживе до "світлого майбутнього": про якість медицини в окупованому Лисичанську, Сєвєродонецьку та Рубіжному

"Ощасливлення" народу триває, або Як окупанти завалюють Лисичанськ "крутими" подарунками

Будівництво нових об'єктів і відновлення старих: які "плани" щодо Лисичанська озвучують росіяни та чи схоже це на правду

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк