25.05.2024, 14:35

Ні грошей, ні житла: жителів Лисичанська, Сєвєродонецька, Рубіжного "кинули" з виплатою компенсацій

дом лисичанск

Внаслідок російського вторгнення суттєво постраждав житловий фонд Луганської області. У Лисичанську, Сєвєродонецьку, Рубіжному та інших населених пунктах, захоплених у 2022 році, руйнування місцями катастрофічні. Незаконна "влада" пообіцяла жителям компенсувати шкоду, але насправді - люди не можуть домогтися компенсацій. 

Які виплати за зруйноване або пошкоджене житло обіцяє окупаційна "влада" і що по підсумком отримують мешканці міст "трикутника" - проаналізував Час Пік. 

Суми обіцяних компенсацій

У травні 2024 року так званий "уряд ЛНР" оприлюднив "постанову" про збільшення виплат за зруйноване або пошкоджене під час бойових дій житло. Наразі людям, які втратили житло, обіцяють виплачувати 45 тисяч рублів за 1 квадратний метр (раніше розмір компенсації становив 35 тис. рублів). Якщо житло вціліло, але потрібен ремонт, обіцяють виплачувати 10 тисяч рублів (раніше 7 тис. рублів). 

Таким чином, наприклад, за зруйновану квартиру 30 квадратних метрів виплата в ідеалі складе 1 350 000 руб. Цієї суми явно недостатньо для купівлі та облаштування нового житла, враховуючи, які ціни за квартири просять у Лисичанську чи Сєвєродонецьку.

З виплатами не все так просто

Паралельно з підвищенням розміру компенсацій "уряд ЛНР" скоротив перелік тих, хто може претендувати на компенсацію за зруйноване або пошкоджене житло. Так, у виплатах буде відмовлено, якщо власник житла самостійно робив ремонт із використанням матеріалів, отриманих в якості гуманітарки. Отримання будматеріалів від "адміністрації" також унеможливлює отримання виплат. 

Якщо житло було відновлено частково, то розмір компенсації враховуватиме лише ту площу приміщення, яка ще не була відремонтована. Загалом, "ремонтні роботи", які не відрізняються якістю, унеможливлюють отримання компенсації, і мешканці фактично залишаються ні з чим.

Чи одержують мешканці "трикутника" компенсації? 

У регіональних чатах неодноразово порушувалися питання щодо отримання виплат в окупованих містах. Користувачі мережі повідомляють, що грошей не бачили. Як мінімум, немає підтвердженої інформації про те, щоб у 2024 році хтось із Лисичанська чи Сєвєродонецька повною мірою отримав гроші. Процедура виявляється довгою та клопіткою. Деякі жителі навіть на комісію, яка обстежує житло, чекають місяцями. 

"З 15 грудня чекаємо і немає виплат. Ходила дізнавалася, сказали "чекайте". Скільки чекати - не уточнили", 

"Ми в січні подали, сказали "чекайте на початку травня", але поки ні", 

"Я вже три місяці на комісію чекаю", 

"Скоро поїду додому, дізнаватимуся, чому немає виплати... Ставлення до нас - супер", 

"Це в порядку речей. Загубили реквізити. Ставайте в чергу наново. Вже проходили. Це ще квіточки", 

"Віри немає нікому", - діляться користувачі мережі враженнями від "щедрості" росіян.

Крім того, на практиці оцінка ступеня пошкодження житла націлена на те, щоб максимально прикрасити реальність та заощадити "бюджет" на відновленні. 

"Я не знаю, як рахує комісія. Мені нарахували 57% пошкоджень. Цілий під'їзд згорів, перекриття зруйновані, все зруйновано, даху немає - 57%", 

"У мене така ж ситуація. Дослівно - "витріть пил і живіть", - пишуть ті, хто намагався претендувати на виплати. 

За підсумками обіцяних сум не лише недостатньо на купівлю нового житла чи капітальний ремонт пошкодженого, а й отримати їх не так просто. Тим більше, що процес оцінки - туманне явище і ступінь руйнувань визначається не об'єктивними факторами.

І без грошей, і без житла

У Лисичанську, Сєвєродонецьку та Рубіжному з моменту окупації росіянами не було збудовано жодного приміщення. Альтернативи зруйнованому житловому фонду просто нема. Купити нову квартиру, облаштувати її меблями та технікою за обіцяні "урядом ЛНР" суми нереально. Після активних примусових (але неякісних) ремонтів виплати вже не передбачаються "за законом". Що робити людям, які через вторгнення російської армії втратили все? Такими питаннями окупаційна "влада" не задається. Адже захоплення територій - це захоплення лише територій. Що буде з людьми, які на цих теренах проживають, росіянам все одно.

Читайте також: Будівництво нових об'єктів і відновлення старих: які "плани" щодо Лисичанська озвучують росіяни та чи схоже це на правду

Читайте ще: "Тут буде місто-сад?": Чому окупанти заговорили про повноцінне відновлення Лисичанська

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк