29.02.2024, 15:29

Квартири - не для місцевих: скільки зараз коштує житло в Лисичанську і чому не варто дивуватися

квартиры в лисичанске

Тимчасово окупований Лисичанськ Луганської області перетворився на справжнє "золоте дно" для любителів нажитися на чужій трагедії. Мародерство квартир - ще квіточки. Справжній простір для афер, спекуляцій та впровадження "політичної стратегії" відкриває місцевий "ринок нерухомості".

За скільки зараз "продають" квартири в Лисичанську, хто може дозволити собі "купівлю" нерухомості та до якого підсумку все йде - проаналізував Час Пік.

Скільки коштують квартири в окупованому Лисичанську?

Зазвычай, "продавці" неохоче вказують вартість житла, проте оголошення є. Користувачі мережі з'ясували, що вартість двокімнатної квартири у Лисичанську - близько 2 мільйонів російських рублів (понад 22 тисячі доларів). І це далеко не межа. Однокімнатна квартира може коштувати 1 мільйон 300 тисяч російських рублів (понад 14 тисяч доларів), але загалом - не менше мільйона. У мережі зазначають, що до повномасштабного вторгнення та окупації Лисичанська, наприклад, на ГТВ квартиру можна було купити за 2-6 тисяч доларів, непоганий будинок - за 4 тисячі доларів.

Втім, проросійськи налаштовані громадяни в захопленні від того, що війна відібрала у лисичан все.

"А сенс купувати? Зараз у будь-яку порожню заходь і живи. У більшість господарі вже не повернуться", - радіють квартирному свавіллю деякі користувачі мережі.

Варто зазначити, що необґрунтовано високі ціни на нерухомість характерні не лише для Лисичанська та інших окупованих у 2022 році населених пунктів. У Луганську, який перебуває в окупації майже 10 років, від початку війни ціни на квартири різко підскочили з початку бойових дій через наплив російських військових.

Дорожнеча житла - не випадковість?

Є кілька причин, які потрібно враховувати, аналізуючи "ринок нерухомості" в Лисичанську та інших містах регіону.

По-перше, нічим та ніким нерегламентоване створення "маневрених фондів", незаконне заселення "гастролерів", відсутність законних власників, які виїхали, рятуючи життя від обстрілів, призвели до того, що на світ почали з'являтися "чорні рієлтори". Гарантувати чистоту "угод" ніхто не може, як і стримати бажання нових "бізнесменів" нажитися на віджатому житлі.

По-друге, міста Луганщини наповнили російські військові, а в них гроші є. Адже це не місцеві шахтарі, пенсіонери чи комунальники, які працюють за "гуманітарку". Тому весь ринок орієнтований не на місцевих, а в іншому - саме попит породжує пропозицію. А хто зараз головні "ініціатори" попиту в окупації?

По-третє, дедалі очевиднішою стає політика викорінення місцевого населення. Чим вища вартість нерухомості, тим менший шанс, що її зможуть придбати місцеві чи ті з місцевих, хто з певних причин вирішить повернутися до свого населеного пункту. А ось "маневрений фонд", який розрахований на "гастролерів" - менш вибагливих вихідців російських глибинок, для яких зруйнований Лисичанськ виглядає як столиця світу, а також представників "малих народів", яких не особливо балують на їхній території, - процвітає. У перспективі, заселення Лисичанська громадянами РФ дозволить зробити місто більш "лояльним" і загалом більше російським. Недопущення повернення місцевих, завищені ціни на нерухомість, і водночас - безкоштовна роздача житла тим, хто ще два роки аназад гадки не мав, що на карті світу є таке місто - Лисичанськ, рано чи пізно можуть зробити свою справу. І тут логіка окупаційного режиму зрозуміла.

"Райське" життя для нових "господарів"

Тотальна відсутність інфраструктури - транспортної, освітньої, медичної. Відсутність зв'язку із зовнішнім світом, роботи, перспектив. Відсутність закону, цілковита анархія, верх у якій беруть ті, хто має зброю. І все це - сьогоднішній Лисичанськ. До цього додаються й інші "маленькі труднощі". У низці районів вже півтора роки відсутнє електропостачання, хоча квитанції за світло приходять справно. Аналогічна ситуація й із газопостачанням, за відсутність якого наполегливо просять платити.

Сумнівно, що розсудлива людина, яка хоче і може працювати, яка має утримувати сім'ю, яка розраховує не те, щоб на мінімальний комфорт, а хоча б на медичні послуги, стане "осідати" в окупованому Лисичанську. Тому ситуація з цінами в Лисичанську на тлі "маневрених фондів" та незаконних заселень, яка частково створена стихійно, але частково, ймовірно, штучна, буквально вбиває місто, перетворює його на дрімучу російську глибинку, наповнює його слухняним електоратом. Чи варто дивуватися, що у населеному пункті, який знаходиться практично на лінії фронту та кожен день життя - ризик, житло коштує так дорого?

Все може скінчитися нараз

У разі деокупації Лисичанська, "ринок нерухомості" з його політичним присмаком захлопнеться відразу ж. І всі "угоди", природно, не вважатимуться дійсними. У цьому плані логіка "продавців" також зрозуміла: встигнути нажитися, поки ситуація на фронті дозволяє. А що потім? А потім все почне ставати на свої місця і в заламуванні цін просто не буде сенсу. Ще й почне з'ясовуватися, що "маневрений фонд" не "маневрений", а належить цілком конкретним людям - простим городянам.

Потім "відкриється", що всі "угоди купівлі/продажу" за законами окупантів хоч і не мають юридичної сили, проте можуть вести до відповідальності. Тому "купівля" квартири в окупованому Лисичанську, навіть якби вона коштувала одну копійку, може обернутися великими неприємностями. Адже в цивілізованих країнах принцип "у будь-яку порожню заходь і живи" не працює.

Читайте також: Частина Луганщини піде під воду? Окупанти відкрили "скриню Пандори", що може призвести до незворотної катастрофи

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк