24.02.2024, 19:30

Частина Луганщини піде під воду? Окупанти відкрили "скриню Пандори", що може призвести до незворотної катастрофи

лужа

Територія тимчасово окупованої Луганської області опинилася під загрозою підтоплення. І справа не лише у весняних паводках. Деякі населені пункти страждають від знищення екосистеми внаслідок бойових дій, інші - через техногенні чинники. Ситуація погіршується бездіяльністю окупаційної "влади" регіону і може перерости у катастрофи.

Чи справді частину Луганщини може затопити та чому - розповість Час Пік.

Дедалі частіше почала з'являтися інформація про підтоплення сіл та селищ на окупованій Луганщині. У селищі Білому окупантам довелося навіть евакуювати мешканців - вода піднялася вище за коліна. Днями ґрунтові води почали прибувати до села Розкішне. У низці населених пунктів у річках почалося повноводдя. Окупаційні джерела заявляють про повноводдя у Перевальському та Слов'яносербському районах, а також містах Голубівка (Кіровськ) та Первомайськ. Борівське і до війни підтоплювало, а зараз ситуація стала критичною. Люди надані самі собі у своїх проблемах, ніхто на підтоплення не реагує. Ще більше ситуацію ускладнює тотальне закриття шахт, яке затіяли росіяни. Через час це зробить проживання в регіоні неможливим.

Чому з'являються підтоплення і що загрожує регіону в майбутньому?

У Сєвєродонецький район підтоплення прийшли через знищення навколишніх лісів. У ході бойових дій ліси були випалені вогнем. Про відновлення лісів не йдеться. Але це лише один із факторів. Справжнім лихом для Луганщини може обернутися закриття шахт, якими такий багатий регіон.

У Луганській ОВА вже зазначали, що з приходом росіян "епоха вугілля" в регіоні закінчилася - луганське вугілля в РФ не потрібне, оскільки там і своїх вугледобувних підприємств вистачає. Тому фінансування на шахти Луганщини немає, шахти масово припиняють видобуток вугілля, що згодом, без вжиття заходів, загрожує великими проблемами.

Як зазначають екологи, затоплення шахт до критичного рівня ]]>загрожує підтопленням великих територій]]>. Ще до повномасштабної війни на проблему звертав увагу голова Гірської громади Олексій Бабченко. У Золотому ще три роки тому постала проблема затоплення шахти. Поверхня землі ]]>почала просідати]]>. Під загрозою просідання та підтоплення опинилися 12 тисяч га території. Що відбувається у районі після окупації - невідомо. Але точно одне - жодних "екологічних інспецій" росіяни не проводили. 

Навіть російські джерела визнають, що закриття лише 34 шахт Луганської області загрожує підтопленню 25 квадратних кілометрів селитебно-промислової зони. Хоча за фактом затоплені території можуть виявитися значно більшими.

Внаслідок підтоплення відбудеться засолення та деградація ґрунтів. А це означає, що чорноземи стануть непридатними для експлуатації. Але це далеко ще не все. Низка шахт, які не експлуатуються, є місцем зберігання небезпечних радіоактивних відходів. Тому разом із ґрунтовими водами на поверхню вийде також радіація та небезпечні речовини. Про наявність таких шахт на Луганщині інформації немає, а от в окупованій частині Донеччини - "Вуглегірська", шахта ім. Каліліна, "Олександр-Захід", "Юний комунар". Останню екологи називають "другим Чорнобилем".

Дії росіян несуть велику небезпеку регіону

Екологічні "шторми" через зміну екосистеми можуть призвести до трансформацій, передбачити які дуже складно. Неконтрольоване затоплення шахт, знищення лісів артилерійським вогнем, тотальне замінування та неможливість культивувати ґрунти - те, що ще "відгукнеться". Не лише підтопленнями. На деякі населені пункти може чекати зворотне.

Поки десь річки наповнюються водою, наприклад, у Сєвєродонецьку зникло Паркове озеро. Як свідчать фото, водоймище заросло травою - від нього не залишилося сліду. Окупаційна "влада" ніяк не реагує на екологічні загрози, які розвертаються прямо на очах. Будь-якої миті ситуація може вийти з-під контролю, і що буде результатом - невідомо.

Читайте також: У перспективі - спитися. Як із Лисичанська роблять глухе та безграмотне російське село

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк