01.02.2024, 17:15

Лисичани та сєвєродончани перестануть існувати? Якою прихованою катастрофою загрожує окупація міст

население лисичанска и северодонецка

Демографічна криза охопила Луганщину ще у 2014 році, після окупації обласного центру та низки районів, ближчих до кордону з РФ. У 2022 році, з початком повномасштабного вторгнення, ситуація суттєво погіршилася. Населені пункти, захоплені росіянами після 2022 року, виявилися практично безлюдними через інтенсивні бойові дії.

Час Пік підсумував інформацію про демографічні зміни, які відбуваються зараз в окупованих Лисичанську та Сєвєродонецьку.

Скільки людей залишається в окупованих містах?

За даними Центру національного спротиву, актуальним на кінець 2023 року, кількість населення Луганської області скоротилася на 40% порівняно з 2014 роком. Повномасштабне вторгнення спровокувало відтік близько мільйона людей. Таким чином, на Луганщині зараз мешкає приблизно 1,5 млн осіб.

Особливо складна ситуація у населених пунктах, у яких безпосередньо точилися бої. Так, населення Сєвєродонецька становило близько 150 тисяч осіб. Після вторгнення та окупації міста у ньому залишилося приблизно 8 тисяч корінних мешканців. Точних даних про те, скільки людей зараз проживає у Лисичанську, немає. Однак навіть на самому початку війни, населення різко скоротилося практично на третину, оскільки з міста щодня виїжджали більше тисячі людей. У населених пунктах з меншою територією ситуація ще гірша. У Попасній з 20 тисяч жителів залишилося лише близько 200.

Основне населення - пенсіонери

Незважаючи на те, що в Лисичанську, Сєвєродонецьку та інших захоплених росіянами містах залишаються люди, говорити про демографічні перспективи складно. Здебільшого, у містах залишається населення пенсійного віку. Судячи з одного з останніх фото, зроблених у Лисичанську, молоді немає. І це не дивно, адже немає ні робочих місць, ні нормальних умов життя, щоби залишатися вдома. У Сєвєродонецьку ситуація аналогічна. Росіяни самі визнають, що у місті "залишилися лише пенсіонери та інваліди", тобто молоді немає, немає перспектив подальшого зростання населення.

Ким росіяни намагаються "наповнити" Сєвєродонецьк та Лисичанськ

У Лисичанську та Сєвєродонецьку корінного населення залишилося не так багато. Тому росіяни намагаються заселити населені пункти представниками "малих народів РФ", щоб у перспективі "розбавити" населення і зробити більш "лояльним". У мережі неодноразово з'являлася інформація про те, що у Сєвєродонецьку облаштувалися буряти. Вони займають чужі квартири і живуть у них, начебто так і треба. Окупаційна "влада", очевидно, цьому сприяє.

У Лисичанську порожні квартири також займають російські військові, перевозять свої сім'ї. Окупанти стають новими "господарями" міст - у них більше прав та можливостей, ніж у корінних мешканців. Приміром, з Рубіжного повідомляли, що у росіян безліч "привілеїв". Вони - єдині в місті у кого стабільно є електрика, вони забрали з чужих квартир все найкраще без несення будь-якого покарання за мародерство, хизуються перед місцевими мешканцями та почуваються необґрунтовано впевнено. А ось самі місцеві змушені мовчати, щоб не викликати на себе лиха.

Наслідки можуть бути катастрофічними

Ситуація з населенням, що склалася в окупованих Лисичанську та Сєвєродонецьку зараз, насправді може призвести до серйозної катастрофи, коли корінного населення практично не залишається. Якщо окупація продовжуватиметься, якщо продовжуватиметься заселення міст жителями російської глибинки, то через якийсь час від лисичан та сєвєродончан нікого не залишиться.

Люди, які виїхали, здебільшого обживатимуться на нових місцях, молодь шукатиме перспективи у великих містах. Одиниці людей, які повертаються до Лисичанська та Сєвєродонецька, не залишаються там жити і їдуть туди, де є цивілізація. Тому війна - це не лише зброя, фронт. Війна - це також неочевидні наслідки, які можуть дати себе знати з роками, якщо нічого не змінити.

Читайте також: У Лисичанську та Сєвєродонецьку так їли? Як приготувати відому страву Луганщини з "секретним" інгредієнтом

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк