У Лисичанську та Сєвєродонецьку так їли? Як приготувати відому страву Луганщини з "секретним" інгредієнтом
Шукаєте рецепт простої, швидкої в приготуванні, але дуже ситної страви? Тоді на допомогу прийде омлет. Не простий омлет, а такий, яким його традиційно готували у східних регіонах України. Йдеться про пряженю, яка має свій "таємний" інгредієнт.
Як правильно приготувати пряженю (омлет) у традиціях Луганщини - розповість Час Пік.
Що відомо про страву?
Згідно з гастрономічною картою України від шеф-кухаря Євгена Клопотенка, пряженя є традиційною для трьох регіонів - Луганської, Донецької та Харківської областей. Страву також називають слобідською пряженею. Існує і гуцульська пряженя, але готується вона по-іншому - з додаванням сметани, кукурудзяного борошна та, зазвичай, на салі. У слобідській пряжені "секретний" інгредієнт - звичайне борошно. Ще страва відрізняється тим, що до неї додають ковбаски. Через це вона виходить дуже ситною. Традиційні страви Луганщини загалом відрізняються ситністю, що пояснюється високою промисловістю регіону. Людям, які важко працювали фізично, потрібно було швидко відновлювати енергію. Крім того, страва є бюджетною - для приготування не потрібно купувати велику кількість дорогих продуктів.
Як приготувати пряженю (омлет)?
Щоб приготувати страву, знадобиться всього 5 інгредієнтів:
- яйця курячі - 4 штуки,
- молоко 2,5% - 100 грам,
- борошно пшеничне - 40 грам,
- олія соняшникова - 15 г,
- ковбаски - за бажанням.
За смаком додають сіль та чорний мелений перець. Якщо ви хочете приготувати бюджетний варіант - можна виключити ковбаски. Вийде все одно смачно та поживно.
Усі інгредієнти необхідно змішати та вилити на сковороду тонким шаром (близько 1 см). Бажано, щоб сковорода була з товстим дном та антипригарним покриттям. Також омлетну масу можна запікати в духовці до появи рум'яної скоринки.
Як подавати страву?
Щоб пряженя виглядала на обідньому столі як у ресторані, можна порізати її на порційні шматочки квадратної або трикутної форми і викласти на тарілки. Для більшої апетитності викладену на тарілки страву поливають олією чи сметаною. Пряженя підійде як самостійна страва, так і як ситний та смачний гарнір.
Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк. |