23.05.2024, 19:37

"Тут буде місто-сад?": Чому окупанти заговорили про повноцінне відновлення Лисичанська

"Здесь будет город-сад?": Почему оккупанты заговорили о полноценном восстановлении Лисичанска

Місто Лисичанськ у Луганській області було окуповане на початку липня 2022 року, і хоча місто постраждало не так сильно, як сусідні Сєвєродонецьк та Рубіжне, за два роки російські "визволителі" так і не змогли повністю відновити міську інфраструктуру та комунікації. Більш-менш відремонтовано міську систему газопостачання, а ось із водою, електрикою та опаленням у місті досі великі проблеми. І раптом "у верхах" заявили, що Татарстан має можливість повноцінно відновити "звільнений" Лисичанськ.

Кремль віддав захоплений Лисичанськ під повний контроль Татарстану. Саме "шеф-регіон" сьогодні вирішує, які будівельні проєкти будуть реалізовуватись у місті, що буде відремонтовано та відновлено. Втілюють у життя намічені плани, переважно, робітники з Татарстану. І хоча російські пропагандисти вже два роки розповідають про "швидкі темпи відновлення" Лисичанська, у місті, за великим рахунком, так і не розгорнули грандіозного будівництва і не провели масштабних ремонтних робіт. То чому ж раптом окупанти заговорили про повноцінне відновлення Лисичанська, розповість Час Пік.

Чергова "перемога" у телевізорі

20 травня у Міноборони РФ заявили про чергову "гучну перемогу" російської армії на Луганському напрямку. Як написали всі прокремлівські ЗМІ, внаслідок активних бойових дій "підрозділи Південного угруповання військ повністю звільнили населений пункт Білогорівка та зайняли вигідніші позиції". Як заявив посол з особливих доручень МЗС РФ Родіон Мірошник, російська армія змогла "взкрити" давно і добре вибудовану систему фортифікацій ЗСУ та "багатомісячне стояння біля Білогорівки" завершилося перемогою російських військ.

Гучні заяви виявилися передчасними. На Луганщині станом на ранок 22 травня Сили оборони України тримають позиції та завдають окупантам значних втрат. За словами голови Луганської ОВА Артема Лисогора, у Білогорівці тривають важкі бої, третю добу росіяни посилено штурмують селище, намагаючись прорвати українську оборону. Тим часом росіяни вже два дні відзначають неіснуючу перемогу.

Примарна можливість

Як тільки у Міноборони РФ заявили "про повне звільнення Білогорівки", Мірошник повідомив, що Татарстан має можливість повноцінно вести відновлювальні роботи у Лисичанську. Нібито взяття Білогорівки дозволило відсунути українські війська від "трикутника" та створити "санітарний кордон" біля Лисичанська, Сєвєродонецька, Рубіжного та прилеглих територій. За його словами, тепер Республіка Татарстан ґрунтовно візьметься за відновлення Лисичанська, яке раніше було неможливе через обстріли. Саме близькістю ЗСУ окупанти виправдовували відсутність відновлювальних робіт у прифронтовому Лисичанську. Тепер обіцяють, що справа зрушить із мертвої точки...

У квітні прем'єр-міністр Татарстану Олексій Песошин звітував перед парламентом про ситуацію і республіці. У свою звітну доповідь він включив і відомості щодо Лисичанська, що знаходиться під шефством Татарстану з 2022 року. Як заявив Песошин, за цей час РТ вклала у місто до 900 млн рублів. А відсутність масштабних будівельних робіт він пояснив близькістю до фронту. За словами прем'єра РТ, Татарстан "дає все", що попросить підшефний Лисичанськ. З останнього, наприклад, допомогли із теплопостачанням. Цікаво, чи лисичани взагалі знають, що у них у місті тепер "є опалення"?

У квітні Песошин говорив, що ситуація у Лисичанську важка, поблизу йдуть бої, тому розпочати масштабні будівельні роботи Татарстан не може. Вже у травні Мірошник заявляє, що з'явилася можливість повноцінно вести відновлювальні роботи у Лисичанську.

До речі, звітуючи перед парламентом, прем'єр розповів про проблеми в Татарстані, зокрема, про проблеми у ЖКГ, про зношеність комунальних мереж та кадровий голод. Цікаво виходить! Татарстан "ощасливлює" захоплений Лисичанськ, заявляє про відновлення інфраструктури та комунальних мереж, відправляє будівельників у тривалі відрядження у далеку "ЛНР", а у самих проблем сила-силенна. А вони тим часом, знімають кіно у Лисичанську про "відновлення" та "братню допомогу".

Реалії Лисичанська

Тим часом жителі Лисичанська, яким постійно розповідають про "перемоги" армії РФ, повідомляють про тривожну обстановку в місті. Все частіше "прилітає" не лише по околицях міста, а й по центру, про тишу доводиться лише мріяти. Наприклад, 22 травня, вже після оголошення створення т.зв. "санітарного кордону", зафіксовано "прильот" у центрі Лисичанська. Постраждали "відремонтовані" багатоповерхівки. "Прилетіло" явно не з-за рогу... Тепер у лисичан постало ще одне питання: "Як "взяття" Білогорівки допоможе відновленню Лисичанська, якщо у ЗСУ є HIMARS та ATACMS?" 

Якщо дивитися на ситуацію об'єктивно, то життя у лисичан в "руському мирі" не надто веселе. Місто зруйноване, нормальних умов життя немає, зі зв'язком та інтернетом великі проблеми, якісну освіту діти здобути не можуть, лікуватися ніде і нічим, та й лікарів немає... Поки лисичанських чоловіків особливо не чіпають, але у "нових звільнених" населених пунктах вже йде мобілізація. А судячи з останніх заяв "у верхах", мешканцям Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжного варто готуватися до "могилізації".

Чи вірить ще хтось з лисичан у світле майбутнє у "руському мирі"? Можливо. Але таких людей з кожним днем дедалі менше...

Читайте також: "Ощасливлення" народу триває, або Як окупанти завалюють Лисичанськ "крутими" подарунками

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк