29.06.2024, 12:32

Дуже важливий документ? У Лисичанську, Сєвєродонецьку, Рубіжному отримують "папірець", який може врятувати життя

документы

Для виїзду із тимчасово окупованих територій України є не так багато шляхів. Один із них - перетин кордону РФ із третіми країнами. Однак, для цього може бути недостатньо українських документів. Якщо людина отримала паспорт РФ, то можуть вимагати і закордонний російський паспорт.

Чи реально жителям Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжного оформити російський закордонний паспорт для того, щоб простіше було виїхати - дізнався Час Пік.

Отримати можна, але з умовами

За словами користувачів мережі, мешканці окупованих територій справді можуть оформити російський закордонний паспорт, якщо раніше отримали внутрішній паспорт РФ. Однак чіткої схеми немає: безпосередньо на території "ЛНР" паспорт видається на 5 років, на території РФ - на 10 років. З чим пов'язаний такий "поділ" - ніхто не знає.

"Якщо робити в ЛНР, то справді роблять на 5 років. Щоб зробити на 10 років, необхідно виїхати на територію РФ", - пишуть у мережі ті, хто стикався з оформленням "документу".

а

Чим відрізняються закордонні паспорти видані на окупованих територіях від тих, які видаються на території РФ - невідомо, тому з упевненістю сказати, з яким саме паспортом простіше виїхати до третіх країн не можна.

Наскільки швидко можна отримати закордонний паспорт?

Судячи з повідомлень користувачів мережі в одному з регіональних проросійських чатів у Telegram, терміни оформлення російського закордонного паспорта також залежать від того, де саме його робити. На території РФ чекати на документ доведеться до 3 місяців залежно від регіону. На окупованій території процедура може проходити швидше, проте наскільки "ЛНРівський" закордонний паспорт буде функціональний при виїзді за кордон і чи не виникнуть через це проблеми - свідчень немає.

аа

ы

ф

Статус "документу"

Як ]]>пояснюють]]> юристи, згідно із Законом України від 18 січня 2018 року, діяльність збройних формувань РФ та окупаційної адміністрації РФ у Донецькій та Луганській областях суперечить нормам міжнародного права та є незаконною. Тому будь-який виданий у зв'язку з цією діяльністю документ є недійсним і не створює жодних правових наслідків. Винятком є ​​лише документи про освіту (у разі проходження процедури визнання результатів).

На території вільної України, як і на території Європейських країн, через які може пролягати шлях із окупації, російські документи, що засвідчують особу, не визнаються. Російський закордонний паспорт може стати в нагоді тільки для виїзду з РФ.

Чи обов'язково мати закордонний паспорт?

Для того щоб виїхати з окупації, не обов'язково перетинати кордон РФ з третіми країнами. Є й альтернативний шлях. У прикордонні Сумської області досі діє пункт "Колотилівка - Покровка". Він працює лише в один бік, і люди, які хочуть виїхати з окупації, можуть скористатися такою можливістю. В даному випадку необхідності в наявності російського закордонного паспорта немає.

Варто зазначити, що на сьогодні для громадян України, які перебувають в окупації, не передбачено юридичної відповідальності за отримання російських документів, що засвідчують особу. Як зазначено у ст. 3 Конституції України, життя людини, її честь та гідність є найвищою соціальною цінністю держави. Тому, як пояснюють юристи, якщо йдеться про виживання, то держава може "зрозуміти" складність людей в окупації. Проте є межа. Якщо людина пішла на співпрацю з окупаційною "адміністрацією", влаштувала "бізнес" або відкрито підтримувала вторгнення - відповідальності не уникнути.

Читайте також: Wildberries та Ozon відкрилися?: у Лисичанську, Сєвєродонецьку, Рубіжному можна отримувати посилки, але є нюанси

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк