30.06.2024, 07:50

Не "стучиш" - будеш покараний! Жителі Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжного можуть сісти у тюрму за недоносництво

Не "стучишь" – будешь наказан! Жители Лисичанска, Северодонецка и Рубежного могут сесть в тюрьму за недоносительство

На ТОТ окупанти запровадили новий вид покарання. Тепер будь-який місцевий житель може бути звинувачений у "недоносництві" та загриміти у в'язницю. Вже існують такі прецеденти, окупаційні суди почали виносити вироки місцевим жителям за "недоносництво". Як легко можна потрапити до розряду підозрюваних, а потім й звинувачених, розповість Час Пік.

Перед "великим походом на 3 дні" в Україну, який у Кремлі обізвали "спеціальною військовою операцією", росіяни робили "красиві" заяви про те, що йдуть "рятувати народ України" від міфічних фашистів. Три дні трохи затяглися й через 2,5 року риторика окупантів різко змінилася. Вони вже не вуалюють плани Кремля захопити всю Україну та винищити українців. Понад те, вони відкрито до цього закликають. У РФ посилюється антиукраїнська риторика, а на захоплених територіях посилюються репресивні та насильницькі дії стосовно місцевих жителів.

Політики, політологи, громадські діячі та журналісти, які працюють на Кремль, отримали нові "методички" і тепер просувають гасло про те, що на "звільнених" росіянами територіях усі українці - "зрадники руського миру". Окупанти мають намір провести "зачистку" захоплених територій від українців, оскільки вони "створюють загрозу національній безпеці РФ" та "посягають на громадський порядок та громадську безпеку".

Репресії на ТОТ

Окупанти вже проводять етнічні чистки та депортацію місцевого населення. За даними ССО (Сили спеціальних операцій), українців депортують до депресивних районів РФ, звідки потік росіян потягнувся до "звільнених" регіонів в Україні. Як зазначають правозахисники, у планах Кремля залишити на захоплених територіях лише 20% місцевого населення. Мабуть, як рабів...

На окупованих територіях України російські спецслужби активно проводять фільтраційні заходи. За даними правозахисників, у 90% випадків таких процедур людину запросто депортують або садять у в'язницю, звинувачуючи у різних надуманих злочинах. При цьому відбувати покарання українців відправляють на територію РФ.

Сьогодні люди в окупації безправні та беззахисні, потрапити "на підвал", а потім й стати засудженим може будь-хто - від підлітка до пенсіонера. Заарештувати можуть за пост у соцмережі, за "неправильну" картинку в телефоні, за українську книгу в домашній бібліотеці, за критику на адресу окупантів тощо. Необережно упущене слово на вулиці, в магазині, транспорті, на кухні в колі сусідів може закінчитися дуже погано.

"Стукацтво" та "недоносництво"

В окупованих містах щосили процвітає "стукацтво". Оскільки у Лисичанську, Сєвєродонецьку та Рубіжному більшість з тих, що залишилися, лояльні до "руського миру", то на всіх "підозрілих" повним ходом "стукають". Сусіди здають сусідів, вчителі здають учнів та батьків, учні "стукають" на педагогів, а окупанти заохочують "стукачів" та закликають доносити на сусідів за винагороду.

Тепер російські силовики розпочали новий виток репресій й запровадили новий вид покарання - за "недоносництво". За інформацією правозахисників, на ТОТ окупаційні суди почали ухвалювати вироки місцевим жителям за недоносництво. Наразі вже достовірно відомо про 96 таких вироків стосовно місцевих жителів, які одержали тюремне ув'язнення.

За даними правозахисників ]]>Східної Правозахисної групи]]>, російські силовики затримують місцевих жителів за підозрою в організації чи скоєнні "теракту" та "вибивають" у них зізнання. У свідченнях затриманих змушують обговорити ще кількох людей, які нібито знали про злочин, що готується. Потім до людей, які "не донесли" на "терориста", заявляються силовики й починається процес репресій - обшуки, затримання, засудження. Затягнути в цю "репресивну м'ясорубку" може будь-кого, ніхто ні від чого не застрахований.

"Віджим" нерухомості

Території Луганської області, захоплені ще у 2014 році, окупанти вже "зачистили" від місцевого працездатного чоловічого населення, виростили там зомбоване молоде покоління, заселили "понаїхавшими" з РФ... Тепер вони з подвоєними силами взялися за "нові звільнені" регіони, у т.ч. та за міста "трикутника". Чоловіки з Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжного, хай поки що й не масово, але вже отримують повістки, а от "віджим" нерухомості набирає обертів.

"Віджим" житла також сприяє зменшенню кількості місцевого населення, оскільки багатьох в окупації тримає лише нерухоме майно. Фактично ставши бомжами люди просто залишають рідні міста у пошуках кращого життя, чи погоджуються на депортацію до РФ. За ]]>даними]]> правозахисників, наразі окупаційними адміністраціями на Донбасі вже конфісковано понад 535 тисяч об'єктів нерухомого майна (квартири, будинки). Ще стільки ж об'єктів на Луганщині внесено до загальної бази даних "безхазяйного майна" (541 904 найменування), які згодом також будуть "віджаті".

Окупанти розуміють, що підростаюче в Україні нове покоління, яке втратило батьків, рідних та друзів, ненавидітиме Росію. Тому всередині РФ штучно розпалюється ненависть до українців та формується громадська думка, що всі українці – вороги, яких необхідно знищувати. Найцікавіше, що так само росіяни ставляться й до українців в окупації, які залишилися жити у "руському мирі". Поки місцеві жителі у "звільнених" містах вважають себе "новими росіянами", для "понаїхавших", вони залишаються ворогами та зрадниками, а значить й ставитимуться до них відповідно...

Читайте також:

Новий законопроєкт "про справедливість": ВПО з Лисичанська, Сєвєродонецька, Рубіжного зможуть отримати сертифікат на нове житло?

Приховані махінації з нерухомістю: про що навіть не здогадуються жителі Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжного

"Не розслаблятися!": Які штрафи "світять" дачникам у Лисичанську, Сєвєродонецьку та Рубіжному

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк