12.07.2024, 11:28

Автобусне "відновлення": Лисичанськ, Сєвєродонецьк та Рубіжне "відкололи" від світу - ні в'їхати, ні виїхати

автобус Лисичанск, Северодонецк

Російське вторгнення позбавило мешканців окупованих населених пунктів звичного життя. У Лисичанську, Сєвєродонецьку та Рубіжному новій "владі" не вистачило двох років навіть для того, щоб налагодити транспортну інфраструктуру. У людей виникають проблеми з тим, щоб вибратися до сусіднього населеного пункту та повернутися назад, не кажучи вже про поїздки до Луганська.

Як здійснюються пасажирські перевезення у Лисичанську, Сєвєродонецьку та Рубіжному - розповість Час Пік.

"Подорожі" з Лисичанська до Луганська

За словами користувачів мережі, регулярних маршрутів із Лисичанська до Луганська немає. Розклад існує, і він передбачає 4 рейси на день. Однак насправді можна дуже довго чекати на автобус, але так і не дочекатися.

расписание автобусов

"Якщо мало людей, вони рейси скасовують",

"Скасовували і не раз. Ми у травні бронювали місця на ранковий рейс, простояли з дитиною півтори години, а його не було", - зазначають у мережі.

У Луганську автовокзал працює, а от у Лисичанську все через живі черги, які вже стали традиційними для міста. Придбати через інтернет квитки на автобус можливості практично немає, оскільки в місті немає зв'язку, ні, власне, інтернету. Вартість проїзду - 200 рублів. Також є приватні маршрути із вартістю проїзду 500 рублів.

Сєверодонецьк - Лисичанськ

Раніше в мережі також оприлюднили розклад громадського транспорту із Сєвєродонецька до Лисичанська. За день здійснюється лише три рейси. Якщо не встигнути на автобус до 14:45 - можна залишитися на вулиці. Регулярного сполучення між містами немає. Крім того, із Сєвєродонецька можна виїхати до Старобільська та Кремінної. До Кремінної останній рейс о 14:00. Інформація була актуальна кілька місяців тому.

Пізніше (у квітні 2024 року) з'явився розклад автобусів, які курсують із Лисичанська до Сєвєродонецька. Якщо у розкладі за маршрутом "Сєвєродонецьк - Лисичанськ" вихідні не вказані, то у зворотному напрямку пасажирські перевезення можуть відбуватися з труднощами: у суботу рейси нерегулярні, а в неділю взагалі вихідний.

Сєверодонецьк - Луганськ

З Сєвєродонецька до Луганська дістатися можна, але не без проблем.

"Вартість маршрутки Луганськ - Сєвєродонецьк до 300 рублів. Ходять у першій половині дня, приблизно кожну годину-дві. Їдуть через залізничний вокзал Луганська, і стартують на автовокзалі Луганська. Зупиняється в Сєвєродонецьку, на ринку", - повідомляють користувачі мережі.

Крім того, пасажири мають бути готовими до серйозних перевірок на блокпостах. Особливо чоловіки. Інформації про те, що до Сєвєродонецька, як до Лисичанська, пропускають лише за пропискою або вимагають спеціальну перепустку, немає.

Рубіжне

У Рубіжному ситуація з громадським транспортом значно гірша, ніж у Лисичанську та Сєвєродонецьку. Інформація про те, щоб із міста здійснювалися регулярні рейси, наприклад, до Луганська, відсутня. Натомість так званий "мер" Хортів відзначився. Як цитують у мережі його слова, у місті "жодних автобусів не буде, поки фронт не буде відсунуто далі". І під цим приводом громадський транспорт Рубіжного було передано до іншого міста.

Водночас у місті є таксисти. Оскільки особливої ​​альтернативи навіть найближчим часом немає, вартість таксі зашкалює. Причому, як зазначають у мережі, жодної такси немає. Все залежить від оцінки таксистів, наскільки можна "поскубти" пасажира.

Про перспективи

На окупаційних ресурсах нещодавно з'явилася інформація про те, що міста Луганщини отримають нові автобуси. Обіцяли, що Сєвєродонецьк отримає 20 автобусів, Лисичанськ - 6. Про Рубіжне не йдеться. Втім, у мережі звернули увагу, що навіть у самих заявах є помилки: загальна кількість обіцяного транспорту не сходиться з одиницями, обіцяними кожному з міст.

На сьогоднішній день інформації про те, що міста "трикутника" отримали новий транспорт, немає. І дуже малоймовірно, що щось зміниться. Автобуси з Лисичанська до Луганська, як стверджують у мережі, і так їздять напівпорожні, бо людей немає. Та й із водіями буде проблема. Наприклад, у Сєвєродонецьку водії громадського транспорту не бачили зарплати з квітня.

Читайте також: Безкоштовне повернення додому та допомога з вивезенням речей: про які права мають знати ВПО з Лисичанська, Сєвєродонецька, Рубіжного

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк