19.07.2024, 11:26

"Немає паспорта РФ – будеш мерзнути": На Луганщині людей без російського паспорта окупанти позбавляють пільг

Иллюстративное фото / Открытый источник

Російські окупанти на Луганщині обмежують пільги людям без паспорта РФ. Згідно з новим "порядком", компенсацію на придбання пільгового вугілля в "ЛНР" можуть отримати виключно "громадяни РФ", решті взимку доведеться сподіватися лише на себе.

На окупованій Луганщині наприкінці 2023 р. "влада" прийняла новий порядок видачі компенсацій на придбання твердого побутового палива. Компенсацію на придбання пільгового вугілля у т.зв."ЛНР" можна отримати виключно за наявності паспорта РФ, повідомляє Час Пік.

На Луганщині окупаційна влада та російські пропагандисти продовжують "красиво" розповідати про те, що мешканці "республіки" з низьким рівнем доходу мають право на оформлення компенсаційної виплати на оплату житлово-комунальних послуг, в тому числі на придбання твердого побутового палива. Повідомляється, що виплату на придбання вугілля можна оформити в територіальних управліннях праці та соцзахисту населення.

Тільки ось багато мешканців окупованої Луганщини скаржаться, що не можуть не лише отримати виплати, а й оформити документи на компенсацію. Справа в тому, що претендувати на отримання таких виплат можуть лише власники російського паспорта. Як зимуватимуть решта - окупантів не хвилює...

"Компенсацію на придбання пільгового вугілля у так званій "ЛНР" можна отримати виключно за наявності паспорту РФ. Ще в минулому році росіяни звітували, що майже завершили примусову паспортизацію луганчан. Однак потім на виборах дозволили голосувати навіть з українськими документами. На сьогодні в деяких районах про російський паспорт не чули до 30% місцевих. Звісно що, у пільгах вони обмежені. До речі, крім власних документів зразка РФ для одержання компенсації необхідно мати копії паспортів РФ усіх зареєстрованих в помешканні і довідки з місця роботи або навчання, що ніхто з них вугілля чи компенсацію не отримував", - повідомляє Луганська ОВА.

Попереду ще одна зима, яку багатьом мешканцям окупованої Луганщини доведеться пережити без опалення. Хоча окупаційна влада рапортує, що підготовка до опалювального сезону йде повним ходом, повністю відновити опалення у зруйнованих містах вони не зможуть.

Навіть там, де опалення нібито було (території, окуповані з 2014 р.), фактично люди не бачили його тижнями та місяцями. Навіть мешканці "столиці ЛНР" скаржилися на холод та сирість у квартирах, на відсутність опалення або ледве теплі батареї. У "нових звільнених" містах ситуація більш плачевна. Там досі не скрізь є світло та вода, а про опалення лише мріють...

Нагадаємо, Луганською обласною військовою адміністрацією офіційно запроваджується збір інформації щодо вцілілого житла на Луганщині, власники якого бажають отримати компенсацію при юридично оформленій відмові від права власності на нього на користь держави Україна у разі потенційної появи такої можливості та наявності необхідних фінансових ресурсів. Докладніше читайте у нашому матеріалі.

Також стало відомо, що Міністерство освіти та науки України виступає з ініціативою переформатування навчального процесу. Українських дітей-переселенців хочуть позбавити можливості дистанційного навчання та перевести на денну (очну) форму навчання у населеному пункті, де фактично проживає дитина-ВПО. Докладніше читайте у нашому матеріалі.

Читайте також:

Біженці з Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжного у "зоні ризику"? Банки "зіллють" інформацію про рахунки клієнтів

Компенсація за знищене житло: Хто з ВПО Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжного отримає гроші в першу чергу?

Дали задню? Чи заборонять дітям-ВПО з Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжного вчитися дистанційно

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк