03.09.2024, 18:16

"Російська анексія нерухомості": як окупанти на сході України позбавляють українців житла

Марина Гончар | Всі новини автора
важдвіаовід

Окупанти продовжують відбирати житло українців на тимчасово окупованих територіях (ТОТ), використовуючи тактику рейдів та перевірок у населених пунктах, що знаходяться під їх контролем. Представники окупаційних адміністрацій активно шукають житлові та нежитлові об'єкти, які залишилися без власників або не були переоформлені відповідно до вимог російського законодавства.

Про це повідомляє ]]>Центр національного спротиву]]>, передає Час Пік.

Ці об'єкти окупанти називають "безхазяйними". За наявною інформацією, протягом минулого місяця окупаційна влада передала до так званої "муніципальної власності" на сході України близько трьох тисяч одиниць нерухомого майна та понад тисячу одиниць рухомого майна.

Серед цих об'єктів зареєстровано близько двох тисяч квартир, що належать українцям, які змушені були виїхати з окупованих територій на початку першої фази російської агресії.

Крім того, "виявлене" майно на ТОТ України може бути передано у "федеральну" або "регіональну" власність. Такий крок дозволяє окупаційній владі розпоряджатися цими об'єктами на свій розсуд, включаючи використання для власних потреб або передачу особам, пов'язаним з окупаційним режимом.

Захоплене майно використовується для різноманітних цілей. Так, житлові приміщення часто стають притулком для військовослужбовців РФ, їхніх родин та інших осіб, пов'язаних з окупаційною адміністрацією. Земельні ділянки активно використовуються для розміщення військової техніки та іншого обладнання, необхідного для підтримки військової присутності. Нежитловий фонд часто служить для задоволення потреб самих окупаційних структур, забезпечуючи їхні адміністративні та логістичні потреби.

Такі дії окупантів є грубим порушенням міжнародного права та прав власності громадян України. Незаконне захоплення та використання майна на тимчасово окупованих територіях ще більше ускладнює повернення цих територій до мирного життя та справедливості після завершення конфлікту.

Читайте також:

Окупанти у Сєвєродонецьку вихваляються відновленням басейну "Садко", але дані про населення викликають сумніви

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк