13.10.2024, 06:13

"Зачистка" розпочалася? Жителям Лисичанська, Сіверськодонецька та Рубіжного доведеться служити в російській армії

Иллюстративная картинка

В РФ 1 жовтня розпочався призов на строкову армійську службу, призовна кампанія триватиме до 31 грудня. В осінній призов включено й мешканців окупованих територій України. Ухилянтам загрожують не лише штрафи, а й додаткові санкції. У 2022 році гауляйтери захоплених територій обіцяли 5-річний мораторій на службу в російській армії для жителів ТОТ. Вже традиційно красиві обіцянки виявилися брехнею. Призовникам розповідають, що вони не можуть бути направлені на війну. Тим не менш, багато хто з них там опиняється.

В РФ та на ТОТ України стартував призов до армії. Відповідно до наказу, підписаного Путіним, в армію планують набрати близько 150 тисяч призовників у віці від 18 до 30 років. Серед них значна частка новобранців припадає на окуповані Донецьку, Луганську, Запорізьку, Херсонську області та анексований Крим. Вперше призов до російської армії на ТОТ відбувся восени минулого року. Тоді, як і зараз, призовникам обіцяють, що їхня служба не буде пов'язана з участю у т.зв. СВО. Але є нюанси, про які розповість Час Пік...

Порожні обіцянки

Згідно з чинним законодавством РФ, призовники не можуть бути направлені на бойові дії з менш ніж чотиримісячною підготовкою й не можуть бути направлені за межі РФ, а отже, на війну в Україні.

Виходить, що відповідно до чинного законодавства через 4 місяці "бойової підготовки" солдати-строковики можуть бути направлені до зони СВО? І марні заперечення та благання батьків не відправляти дітей на війну в Україну. Кремль оголосив окуповані регіони "своїми", а значить, строковики будуть перебувати на "території РФ". До того ж, призовників можуть відправити до російських Бєлгородської, Курської та Брянської областей чи окупованого Криму, а там сьогодні анітрохи не безпечніше, ніж на ТОТ, де ведуться активні бойові дії.

Як зазначають російські правозахисники, багато строковиків після призову записуються до професійної армії і дуже часто підписання контракту відбувається не з власної волі. Також широко застосовується практика фальсифікації документів, коли контракт підписують за строковика. Про те, що він "професійний військовий" строковик дізнається надто пізно - отримуючи на руки банківську картку та документи на забезпечення. Після цього їх "законно" відправляють на забій, звідки багато хто повертається купою чорних пластикових пакетів.

Якщо Кремль чинить так зі своїми, що вже говорити про мешканців окупованих територій. Для РФ вони просто - витратний матеріал...

Підготовка до "могилізації" на Луганщині

В окупованій Луганській області росіяни розпочали підготовку до мобілізації місцевого населення одразу після "визволення". Активно вели перепис місцевих жителів, що залишилися в окупації, під приводом підготовки до псевдовиборів. Усі, починаючи з юнаків випускних класів та студентів – "на замітці", всіх чоловіків взяли на військовий облік. Місцеві окупаційні адміністрації вимагають від керівництва підприємств та установ списки всіх працівників чоловічої статі. На блокпостах та під час рейдів окупанти перевіряють у чоловіків наявність позначки про взяття на облік у фейкових військкоматах.

Усі, хто не має російських паспортів і відповідно не перебуває на військовому обліку, перебувають у "чорному" списку окупантів. Зовсім скоро всі вони потраплять до "реєстру іноземців" з усіма наслідками, що звідси випливають.

Стратегія Кремля є грубим порушенням міжнародного права та Женевських конвенцій, які забороняють примусове залучення населення окупованих територій до армії країни-окупанта. Більше того, як показала практика, більшість строковиків змушені підписувати контракти з Міноборони РФ та воювати на боці окупантів. З контрактниками з-поміж місцевих жителів окупанти особливо не церемоняться, всі вони стають учасниками "м'ясних штурмів". Кінець для них один – полон чи смерть.

Варто зазначити, що хоча мобілізація офіційно в РФ не відбувається, проте окупанти активно вербують нову силу на свою війну, у тому числі й на Луганщині. У містах т.зв. "трикутника" активізувалась агітаційна кампанія, спрямована на залучення учнів до підписання контрактів з Міноборони РФ. Вчителі відкрито агітують учнів старших класів після випуску вступати до лав ЗС РФ. І як зазначили у Луганській ОВА, до кінця навчального року агітація може перейти у примус.

"У той час, коли релоковані навчальні заклади Лисичанської громади посідають лідерські позиції за підсумками складання національного мультипредметного тесту, а випускники мають гарні шанси вступити до кращих вишів країни, в окупованому росіянами місті дітям пропонують іншу долю. Їх агітують по завершенні школи і досягненню повноліття підписати контракт з армією РФ і йти відстоювати інтереси Кремля. Ближче до кінця навчального року пропаганду перетворять на примус. Молодь із так званої "ЛНР" загарбникам не потрібна", - ]]>йдеться ]]>у повідомленні ЛОВА.

"Зачистка" розпочалася?

Російська армія щодня зазнає втрат. Охочих воювати за контрактом з кожним днем дедалі менше. У Міноборони РФ вже не приховують, що "план чисельності" вирішуватимуть у т.ч. за допомогою місцевих жителів, які проживають у "нових регіонах РФ". Таким чином Кремль вирішує одразу два завдання: позбавляється місцевих жителів на захопленій території, "зачищаючи" її від "чужих", й поповнює "ряди смертників" у своїй армії.

"Зачистка" торкнеться насамперед мешканців "нових звільнених" територій, у тому числі - Лисичанська, Сіверськодонецька та Рубіжного. Міста, окуповані у 2014 році, вже "зачищені" від місцевого працездатного чоловічого населення. Хоча, за 10 років підросли діти, яких тепер можна призвати до армії, а далі контракт, "м'ясні штурми" та "руська рулетка" - полон, чорний пакет чи важкі каліцтва. Світлого майбутнього у "руському мирі" немає…

Читайте також: "Налітай! Розгрібай!": Які квартири, й за якою ціною продаються у Лисичанську, Сіверськодонецьку та Рубіжному

Читайте ще: Квиток в один кінець? Жителі Лисичанська, Сіверськодонецька та Рубіжного не зможуть пройти фільтрацію та повернутися додому до закінчення війни

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк