11.10.2024, 06:32

Квиток в один кінець? Жителі Лисичанська, Сіверськодонецька та Рубіжного не зможуть пройти фільтрацію та повернутися додому до закінчення війни

Иллюстративное изображение

Жителі Луганщини навесні-влітку 2022 року залишали свої міста з різних причин: хтось утік з-під обстрілів, хтось залишав рідну домівку перед окупацією, хтось виїхав просто перечекати повну невідомість та невизначеність. Сьогодні повернутися на окуповану територію дуже складно, особливо у закриті міста "трикутника" - Лисичанськ, Сіверськодонецьк та Рубіжне. Вже рік українці без російських паспортів можуть повернутися на ТОТ лише через московський аеропорт "Шереметьєво". Проте, пройти жорстку фільтрацію вдається небагатьом "щасливчикам". Тим, хто після відмови на в'їзд робить другу спробу – можуть виписати "довічну заборону" на в'їзд в РФ.

Незважаючи на свавілля, яке сьогодні відбувається на "звільненій" Луганщині, є чимало охочих потрапити на окуповану територію. Причини різні. У когось там залишилися хворі батьки, яким потрібна допомога; хтось їде з метою продати вцілілу нерухомість, поки ще можна виручити за неї хоч якісь гроші; дехто сподівається вмовити і вивезти рідних, а дехто просто втомився блукати світом й вирішив повернутися до рідного, хай і чужого, міста. Ось тільки їдучи з Луганщини ніхто з них не здогадувався, що це "квиток в один кінець"... Про посилення фільтрації в аеропорту "Шереметьєво", розповість Час Пік.

"Фільтрація"

Українці без російського паспорта, які намагаються повернутись на окуповані території, проходять жорстку фільтрацію в московському аеропорту "Шереметьєво". Пройти перевірку вдається одиницям. За інформацією правозахисника Павла ]]>Лисянського]]>, "практично 60-70% громадян України депортують, не даючи їм можливості проїхати на окуповану територію". За його словами, для проходження фільтрації люди змушені стояти у чергах по 15-27 годин. За літній період як мінімум 13 громадян України померли, перебуваючи у "фільтраційній" черзі. Усі вони були людьми похилого віку.

Окрім ретельних перевірок усіх гаджетів, на людей чекає "приємна бесіда" з представниками російських спецслужб, які ставлять різні питання. "Правильно" відповісти вдається не всім... Крім того, їх дуже цікавить татуювання. Якщо вирішать, що вони патріотичні, відмова забезпечена, і це в кращому випадку...

У гаджетах ретельно перевіряють усі контакти, фото, листування, гугл диск. Спецслужби можуть вимагати паролі від банківських програм для перевірки донатів на ЗСУ. Очевидці радять прибрати у телефоні все, що може показати вашу любов до України. В той же час, в мережі пишуть, що власник порожнього чи нового пристрою найчастіше не проходить фільтрацію та отримує відмову. Спецслужби ретельно перевіряють соцмережі та сервіси для спілкування, такі як Facebook, WhatsApp, Telegram та Viber. Перевіряють особисті профілі в соцмережах, листування, "лайки" та пости. Можуть відновлювати видалені контакти, фото та листування.

Перед проходженням "фільтраційних процедур" українці заповнюють анкету та бланк добровільної згоди з діями, що проводяться. Попереду на людину чекає дактилоскопічна реєстрація, фотографування, "бесіда" та перевірка гаджетів.

"Небажані"

В останні місяці фільтрацію в аеропорту "Шереметьєво" помітно посилили. Перевірки стали ретельнішими, а розмови з представниками спецслужб – жорсткішими. Якщо раніше українці після першої відмови через 180 днів могли знову спробувати пройти фільтрацію, то зараз повторна спроба може закінчитися не лише відмовою, а й забороною на в'їзд до РФ на термін до 20-50 років.

За словами очевидців, вперше оформлюють відмову на в'їзд як "небажаної особи в РФ". При повторній спробі людину можуть навіть не перевіряти. Побачивши у документах позначку про першу відмову - одразу розвертають, нагадавши про відповідальність за незаконний перетин кордону. Як пишуть у мережі, при спробі пройти фільтрацію вдруге чоловіки можуть отримати заборону на в'їзд до РФ на 50 років, жінки – на 20.

Посилення фільтрації може бути пов'язане з т.зв. "націоналізацією" житла на ТОТ. За словами правозахисника Павла Лисянського, представники ФСБ під час бесіди заявляють українцям, "що їхнє житло вже конфісковано, а тому відсутня причина відвідування окупованих територій". Як зазначають очевидці, якщо під час "бесіди" людина обмовиться, що їде переоформити чи продати нерухомість, то одразу отримає відмову. Нагадаємо, у "трикутнику" на Луганщині, як і на всіх захоплених територіях, триває "віджим" житла. Жителі окупованого Лисичанська, Сіверськодонецька та Рубіжного, які не збираються жити у прифронтових містах, намагаються продати вцілілі квартири.

Крім того, заборона на в'їзд під час фільтрації може бути пов'язана з бажанням Кремля "зачистити" захоплені території від місцевого населення й звільнити їх для "понаїхавших" з РФ.

Наказано "не відсвічувати"

Наразі українцям, що не мають російських паспортів, які намагаються повернутися на окуповані території, у "Шереметьєво" настійно радять не приїжджати повторно після відмови на в'їзд. В офіційному роз'ясненні російські прикордонники рекомендують перетинати кордон РФ після закінчення т.зв. СВО.

ответ российских пограничников

"Відмова у Шереметьєво через пару місяців у Центральному апараті ФСБ перетворюється на заборону в'їзду на значний термін (від 20-50 років). Про це вам не повідомляють. І без запиту ви про це не дізнаєтесь. Перетворюється відмова на заборону незалежно від того, що сказав вам прикордонник. Зараз вони говорять "після СВО", минулого року у них було модно говорити "через 180 днів". Поки неясно, чи всі відмови Шереметьєво трансформуються у заборони, але вочевидь, що дуже-дуже багато хто", - пишуть у мережі.

"Закритий трикутник"

Гауляйтери закритих міст т.зв. "трикутника" на Луганщині люблять розповідати казки про те, що до Лисичанська, Сіверськодонецька та Рубіжного повертаються тисячі місцевих жителів, які "перечікували" в Україні та за кордоном. Зза фактом - фільтрацію проходять одиниці, яким потім потрібно ще потрапити до "закритих" міст.

У той же час в окупованих містах триває активний "віджим" житла і незабаром просто не залишиться вцілілих порожніх квартир, які ще можна продати. Більше того, наближається час "Ч", і зовсім неясно, що буде з жителями Лисичанська, Сіверськодонецька та Рубіжного, яким якимось дивом вдасться пройти фільтрацію та потрапити до "трикутника" без паспортів РФ.

Читайте також: У Гаазі триває прийом заяв від українців про пошкоджену та знищену нерухомість: як подати заяву до Реєстру збитків

Читайте ще: "Чорна мітка": Що буде з жителями Лисичанська, Сіверськодонецька та Рубіжного, внесеними до "реєстру іноземців"

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк