09.12.2020, 11:31

Іран відкликав пропозицію щодо компенсації сім'ям загиблих у збитому Boeing авіакомпанії МАУ

Иран отозвал предложение о компенсации семьям погибших в авиакатастрофе

Іран відкликав пропозицію щодо внесення до бюджету на 2021 рік 200 мільйонів євро для компенсацій сім'ям жертв авіакатастрофи пасажирського лайнера авіакомпанії МАУ Boeing 737-800 NG рейсу PS 752.

Заступник міністра закордонних справ України, керівник української групи переговірників з Іраном Євген Єнін 8 грудня в ефірі "Громадського радіо" заявив, що Іран відкликав свою пропозицію щодо виплат сім'ям загиблих в авіакатастрофі рейсу МАУ "Тегеран-Київ", повідомляє Час Пік.

За словами Єніна, уряд Ірану відкликав пропозицію щодо закладання в бюджеті на 2021 рік 200 млн євро для компенсації рідним загиблих в авіакатастрофі.

"За моєю інформацією, уряд вже відкликав цю пропозицію, оскільки передбачалося, що 200 мільйонів будуть виділені саме з фонду національного розвитку, що спричинило серйозні внутрішні дискусії в іранському суспільстві, але ми будемо вітати плани іранського уряду зарезервувати певну суму коштів у бюджеті для виплати компенсацій", – заявив Єнін.

Він зазначив, що переговори з іранською стороною щодо розміру компенсацій поки не починали. В даний час немає певної нової дати переговорів з Тегераном.

"Позиція України виходить з того, що рівень компенсації в значній мірі буде залежати від обставин катастрофи та від рівня співпраці іранської сторони, зокрема, з Україною щодо забезпечення об'єктивного та неупередженого розслідування катастрофи", – підкреслив Євген Єнін.

Нагадаємо, вранці 8 січня недалеко від міжнародного аеропорту в Тегерані розбився український пасажирський лайнер авіакомпанії МАУ Boeing 737-800 NG рейсу PS 752. Загинули всі 176 осіб, що знаходилися на борту. В результаті аварії загинули 11 громадян України.

Вранці 11 січня Іран офіційно заявив, що ракета "земля-повітря" збила літак МАУ, а трагедія сталася через "людський фактор". 

Читайте також: МЗС України проти введення економічних санкцій щодо Білорусі

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк