16.12.2020, 07:50

Канада опублікувала незалежний звіт щодо збитого Boeing авіакомпанії МАУ

Канада опубликовала независимый отчет о сбитом Boeing авиакомпании МАУ

Канада опублікувала незалежний звіт про розслідування авіакатастрофи пасажирського лайнера авіакомпанії МАУ Boeing 737-800 NG рейсу PS 752 в січні 2020 року біля Тегерану.

Іран не провів дійсно незалежне розслідування причин катастрофи літака МАУ, який збили іранські військові. Про це йдеться у звіті, який оприлюднив 15 грудня спецрадник прем'єр-міністра Канади Джастіна Трюдо Ральф Гудейл, повідомляє Час Пік з посиланням на зарубіжні ЗМІ.

Звіт погодинно описує реакцію уряду Канади на інформацію про збиття пасажирського літака поблизу Тегерана та задає ряд питань, на які повинна відповісти іранська сторона.

"Іран несе за це відповідальність. Він не проводив свої розслідування дійсно незалежним, об'єктивним та прозорим чином, а відповідей на критичні питання немає", – підкреслив Гудейл.

Як повідомляє Reuters, у звіті 79 сторінок, а сам він є "останнім виразом розчарування західних країн тим, як Іран реагує на наслідки катастрофи, що забрала 176 життів".

Також у звіті сказано, що Канада продовжить відстоювати права родичів жертв катастрофи, вимагати від Ірану компенсацій, піднімати питання цієї авіакатастрофи на всіх міжнародних майданчиках і "досліджує всі механізми... щоб зробити небо безпечним для міжнародної цивільної авіації".

"Канада продовжить енергійно працювати з міжнародною групою координації та реагування над притягненням Ірану до відповідальності за збиття PS752 та над знаходженням певних механізмів справедливості, вимагаючи повних репарацій від Ірану жертвам, їх родичам і залученим державам", - сказано у звіті.

Нагадаємо, вранці 8 січня недалеко від міжнародного аеропорту в Тегерані розбився український пасажирський лайнер авіакомпанії МАУ Boeing 737-800 NG рейсу PS 752. Загинули всі 176 осіб, що знаходилися на борту. В результаті аварії загинули 11 громадян України.

Вранці 11 січня Іран офіційно заявив, що ракета "земля-повітря" збила літак МАУ, а трагедія сталася через "людський фактор". 

На початку грудня Іран відкликав пропозицію щодо внесення до бюджету на 2021 рік 200 мільйонів євро для компенсацій сім'ям жертв авіакатастрофи.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк