25.04.2021, 18:46

Вибухи військових складів у Чехії: Болгарський бізнесмен визнав, що зберігав там боєприпаси і співпрацював з Україною

Марина Началова | Всі новини автора
Эмилиан Гебрев

Болгарський бізнесмен, торговець зброєю Еміліан Гебрев поставляв боєприпаси для української армії і зберігав свій товар на військових складах у чеському Врбетіце, де в 2014 році прогримів вибух, що забрав життя двох людей.

Цю інформацію Гебрев підтвердив в електронному листі в газету The New York Times, передає Час Пік.

З 2015 року російські спецслужби зробили дві спроби отруїти Гебрева речовиною, схожою на нервово-паралітичний агент "Новачок". Раніше Гебрев заперечував, що постачав зброю Україні, але тепер, як пише NYT, стало ясно, чому до нього прикута увага Кремля.

"В електронному листі в газету The New York Times Гебрев визнав, що зберігав боєприпаси на чеському збройовому складі, і визнав те, що він давно заперечував: його компанія Emco відправляла військову техніку в Україну після 2014 року", - йдеться в статті.

Як зазначається, Гебрев неохоче обговорює відносини своєї компанії з Україною. Спочатку він говорив, що припинив експорт боєприпасів в Україну на початку війни в 2014 році. Але в п'ятницю він визнав, що Emco підписала контракт з "уповноваженими українськими компаніями" в кінці 2014 року. У більш ранньому електронному листі Гебрев стверджував, що зброя, що зберігається на чеських складах, не призначалася для України.

Один нинішній і один колишній український чиновник, говорячи на умовах анонімності, повідомив, що Emco підписала в 2014 році контракт на поставку артилерійських боєприпасів для українських військових. За словами колишнього чиновника, щоб не дати прихильникам Росії в уряді Болгарії заблокувати поставки, на ящиках з боєприпасами була етикетка, нібито вони призначалися для Таїланду. Хоча Гебрев заперечував, що його компанія неправильно маркувала будь-який зі своїх експортних товарів. За словами колишнього чиновника, російський уряд все одно виявив поставки і зажадав від уряду Болгарії покласти їм кінець.

Раніше в ЗМІ з'явилася інформація, що боєприпаси, у підриві яких Чехія запідозрила Росію, могли призначатися Україні.

Нагадаємо, президент Чехії Мілош Земан прокоментував інформацію про причетність російських ГРУшників до вибухів військових складів.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: