11.05.2021, 09:07

Ракетні обстріли та ультиматум ХАМАС: що відбувається в Ізраїлі

Ракетные обстрелы

Палестинські бойовики з території сектора Газа запустили понад 150 ракет у бік Ізраїлю протягом 10 годин. Після ракетного обстрілу ВПС Ізраїлю завдали кілька ударів у відповідь, в результаті чого 20 палестинців, у тому числі 9 дітей загинуло, ще 65 були поранені.

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху після ракетного удару з сектора Газа по околицях Єрусалиму заявив, що ХАМАС "перейшов червоні лінії" і буде відповідь, повідомляє Час Пік з посиланням на зарубіжні ЗМІ.

Він підкреслив, що Ізраїль не потерпить атак на співгромадян і на свою територію і "відповість з великою силою".

"Терористичні групи в Газі перетнули червону лінію в день Єрусалиму і атакували ракетами околиці міста", - заявив Нетаньяху.

У містах Єрусалим, Ашкелон, Сдерот та Бейт-Шемеш в центральній частині країни спрацювали сирени повітряної тривоги. У Тель-Авіві та інших великих містах країни на тлі триваючих обстрілів з сектора Газа почали відкривати бомбосховища. Також довелося евакуювати ізраїльський парламент.

Міністр оборони Ізраїлю оголосив надзвичайну ситуацію в радіусі 80 км від Гази на 48 годин.

Ізраїльські ЗМІ повідомили, що члени військово-політичного кабінету Ізраїлю схвалили проведення операції в Секторі Гази - поки тільки удари з повітря. 

Відповідальність за вибухи на себе взяло військове крило угруповання "ХАМАС" – палестинського ісламського руху.

Бойове крило руху "ХАМАС" опублікувало заяву, в якій висунуло ультиматум владі Ізраїлю, вимагаючи прибрати силовиків від мечеті Аль-Акса в Східному Єрусалимі. В іншому випадку бойовики пообіцяли вжити заходів.

Пізніше в ХАМАС зазначили, що за їхніми даними поліція Ізраїлю почала відводити свої сили від мечеті Аль-Акса, де напередодні сотні палестинських протестувальників отримали поранення під час зіткнень з ізраїльською поліцією. У поліції Ізраїлю поки офіційно не підтвердили, що прийняли умови ультиматуму.

Прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньяху 9 травня заявив, що його країна "продовжить будувати місто", маючи на увазі єврейські поселення в деяких районах Палестини. За словами прем'єра, Ізраїль "не дозволить жодному радикальному елементу підірвати спокій" в місті.

Сполучені Штати вважають, що ракетні обстріли Ізраїлю повинні негайно припинитися, палестинцям і ізраїльтянам слід зробити практичні кроки з деескалації напруженості.

"Ракетні обстріли повинні негайно припинитися. Ми висловлюємо стурбованість насильством, насильство має припинитися. Всі сторони повинні прагнути до деескалації напруженості, зробити практичні кроки для припинення конфлікту, заспокоєння ситуації.

Важливо, щоб всі сторони вжили заходів щодо деескалації та заспокоєння ситуації. Я дуже стурбований ракетними атаками. Навіть якщо всі сторони роблять дії для зниження напруженості, Ізраїль має право захистити своїх громадян і територію від цих атак", - заявив держсекретар США Ентоні Блінкен

.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк