28.05.2021, 07:49

"Добре сидимо": У Нідерландах в'язниці перетворюються на готелі та квест-руми через брак ув'язнених - фото

Марина Началова | Всі новини автора

У Нідерландів з'явилася неординарна проблема: злочинців у країні стало так мало, що тюремні камери просто ніким заселяти! Два десятки в'язниць вже закрили за останні роки, третина камер у решті установ просто пустує.

Деякі виправні установи влада Нідерландів вирішила перепрофілювати в готелі та інші корисні заклади, передає Час Пік.

Одна з таких - в'язниця Het Arresthuis у місті Рурмонд, яка відкрилася в 1863 році. Але за останнє десятиліття через малу кількість ув'язнених установа стала збитковою, і врешті решт із в'язниці зробили готель на 40 номерів. Тепер туристи мають унікальну можливість пожити в колишній камері, кабінеті судді або адвоката.

Закрився в 2016 році і великий тюремний комплекс Bijlmerbajes в Амстердамі. Комплекс складається з 6 веж, які з'єднує тунель. Відразу після закриття в'язниці одну з будівель було тимчасово віддано ініціативній групі Lola, яка спільно з центром для біженців відкрила там ресторан, музей, поп-ап готель, школу боксу та різні студії. Пізніше новий власник комплексу почав проектувати там сучасний зелений квартал.

Після реконструкції Bijlmerbajes буде виглядати так:

Ще одна стара в'язниця, Gevangenis Wolvenplein в Утрехті, була закрита в 2014 році і перетворилася на арт-майданчик. Зараз там проходять різні фестивалі, виставки, квести та інші цікаві заходи.

У незвичайний квест-простір перетворили колишню в'язницю Koepelgevangenis в місті Бреда. Назва цього закладу буквально перекладається як "в'язниця під куполом": завдяки формі будівлі наглядачам було зручно спостерігати за ув'язненими. В останні роки в цьому просторі функціонує квест "Втеча з в'язниці". За 50-80 євро учасники гри отримують унікальний 3-годинний досвід повного занурення в "тюремне життя".

У чому ж секрет низького рівня злочинності в Нідерландах? Перш за все, в цій та інших європейських країнах роблять упор на профілактику злочинності: з людьми, які зіткнулися з соціальними труднощами або психічними розладами, працюють фахівці. Позбавлення волі присуджують тільки за тяжкі злочини, багато вироків передбачають виправні роботи, штраф або нагляд з носінням електронного браслета. Крім того, в пенітенціарних установах концентруються не на покаранні, а на перевихованні порушників закону, тому в країні мало рецидивістів. Тим, хто вийшов з в'язниці, допомагають знайти житло і роботу.

У нідерландських в'язницях ув'язнені перебувають в благополучному середовищі, яке допомагає стати на шлях виправлення. У затишних аудиторіях злочинцям читають лекції з управління гнівом, фінансової грамотності, боротьби зі згубними звичками. До послуг в'язнів - бібліотеки, спортивні тренажери, більярд та інші розваги.

Незважаючи на те, що в'язниці в Нідерландах багато в чому схожі на санаторії, бажаючих туди потрапити з кожним роком все менше. Кілька років тому Нідерланди навіть почали здавати місця в тюрмах в оренду сусіднім Бельгії та Норвегії. Ймовірно, тенденція із закриттям виправних установ і перетворенням їх на щось більш цікаве в цій країні буде зберігатися.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: