15.06.2021, 07:57

Протасевичу пред'явили звинувачення: у чому влада Білорусі звинувачує журналіста

Роман Протасевич

Опозиційному білоруському журналісту Роману Протасевичу пред'явили звинувачення. У Мінську відбувся брифінг Міністерства закордонних справ Білорусі. Про участь затриманого опозиціонера стало відомо в самий останній момент.

У Мінську 14 червня відбувся брифінг Міністерства закордонних справ Білорусі. За словами представників МЗС, Протасевич сам виявив бажання спілкуватися з пресою. Брифінг ]]>транслював]]> Національний прес-центр Білорусі в YouTube, повідомляє Час Пік з посиланням на зарубіжні ЗМІ.

Глава Слідчого комітету Білорусі Дмитро Гора під час брифінгу повідомив, що Роману Протасевичу пред'явлено звинувачення в організації масових заворушень та розпалюванні соціальної ворожнечі. Протасевича також звинувачують у порушенні громадського порядку, і на даний момент з'ясовуються зарубіжні джерела фінансування Telegram-каналу "Nexta", колишнім головним редактором якого був Протасевич. 

Протасевич заявив, що Слідчий комітет Білорусі не примушував його до співпраці в обмін на свободу. Він також заявив, що не піддавався побиттю у СІЗО і готовий пройти медичну експертизу.

Крім того, він висловив повагу до президента Білорусі Олександра Лукашенка, і зазначив, що білоруський президент сильна людина, і "зміг вистояти перед усім тим натиском, який почався влітку і триває досі".

"Я хочу сказати, що я прекрасно себе почуваю, я у відмінному настрої, у мене немає ніяких скарг. Якщо хтось у цьому сумнівається, я буду готовий з дозволу слідства пройти будь-яку незалежну медичну експертизу... Як Ви вже самі можете переконатися, я відчуваю себе чудово, зі мною все гаразд, у мене немає ні на що скарг, ніхто мене не бив, пальцем не чіпав, більше того скажу", – кілька разів повторив Протасевич. 

Журналісти відкрито заявили, що не вірять заявам затриманого, вважаючи, що його вивели під примусом, і принципово почали залишати брифінг.

Зокрема, кореспонденти BBC Джона Фішер та Абдужаліл Абдурасулов підкреслили, що не братимуть участі в брифінгу, де Протасевич "явно перебуває під тиском".

"Ми просто вийшли", - написали журналісти в Twitter.

Радник лідера білоруської опозиції Світлани Тихановської Франак Вячорка заявив, що обговорювати всі заяви Протасевича можна лише тоді, коли він буде на волі, оскільки сказано було все під тиском. За словами Вячорки, Лукашенко "використовує Романа як трофей".

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк