05.07.2021, 20:19

У Тбілісі радикали зірвали ЛГБТ-марш, постраждали журналісти: міжнародна спільнота відреагувала

Марина Началова | Всі новини автора

У столиці Грузії організація ЛГБТ-активістів "Тбілісі прайд" скасувала запланований на сьогодні "Марш гідності" через провокації радикалів.

Ультраправі гомофоби влаштували заворушення і громили намети, які кілька місяців тому опозиція встановила біля будівлі парламенту, вимагаючи дострокових парламентських виборів, передає Час Пік з посиланням на грузинські ЗМІ.

Радикали також нападали на журналістів, які приїхали знімати те, що відбувається. Учасники погромів заявили, що карають медіа за те, що вони "пропагують збочений спосіб життя". Кілька представників ЗМІ звернулися за медичною допомогою.

Намагаючись не допустити проведення "Маршу гідності" в Тбілісі, ультраправі ще вранці 5 липня прибули в офіс організації "Тбілісі прайд" і закидали його пляшками і будівельним сміттям.

У зв'язку з заворушеннями в "Тбілісі прайд" заявили, що "Марш гідності" не відбудеться. В організації назвали те, що відбувається сьогодні в Тбілісі оголошеною війною проти громадянського суспільства, демократичних цінностей і європейського курсу країни.

"З огляду на сьогоднішні події, ми не очікуємо, що МВС адекватно виконає свої обов'язки, оскільки бачимо, що вони не реагують на факти насильства, що відбуваються перед ними, а величезна хвиля ненависті, яку ми зараз спостерігаємо, натхненна і підтримана урядом і Патріархією", - йдеться в заяві організації.

Прес-служба Посольства США в Грузії оприлюднила спільну заяву посольств Австрії, Болгарії, Естонії, Моніторингової місії Європейського союзу, Фінляндії, Франції, Німеччини, Греції, Ірландії, Ізраїлю, Італії, Латвії, Литви, Нідерландів, Норвегії, Іспанії, Швеції, Сполученого Королівства, системи ООН в Грузії, США та делегації ЄС в Грузії у зв'язку з насильством у Тбілісі.

"Ми засуджуємо сьогоднішні насильницькі напади на цивільних активістів, членів спільноти і журналістів, а також нездатність урядів і релігійних чиновників засудити це насильство. Участь в мирних зібраннях - право людини, гарантоване Конституцією Грузії. Насильство просто неприйнятне і не може бути виправдане. Ті, хто підбурює або погрожує насильством або здійснює насильницькі дії, заважають зусиллям грузинських працівників правоохоронних органів щодо збереження безпечного середовища. Вони повинні в повній мірі постати перед законом. Ми закликаємо всіх лідерів Грузії і правоохоронні органи діяти оперативно, щоб захистити тих, хто здійснює свої конституційні права на свободу вираження думок і зборів, захистити журналістів, які користуються свободою друку, і публічно засудити насильство", - йдеться в спільній заяві дипломатичних відомств.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: