29.08.2021, 21:39

Ураган "Іда" дійшов до узбережжя США: він загрожує стати одним з найбільш руйнівних

Марина Началова | Всі новини автора
ураган ида

На узбережжя американського штату Луїзіана обрушився ураган "Іда", який на даний момент класифікується як шторм 4-ї категорії.

За прогнозами фахівців, цей ураган може стати одним з найбільш руйнівних, які вразили Новий Орлеан після урагану Катріна, передає Час Пік з посиланням на американські ЗМІ.

У неділю вранці за місцевим часом максимальна швидкість вітру досягала 150 миль на годину (241 км/год), наближаючись до швидкості вітру, характерної для шторму 5-ї категорії 157 миль на годину (252 км/год).

У Новому Орлеані спостерігається сильний вітер швидкістю 70 миль на годину (112 км на годину). Мер Нового Орлеану Латойя Кантрелл на ранковій прес-конференції закликала жителів не виходити на вулицю, але майже всі городяни і так ховаються в будинках, на вулицях дуже мало машин.

Метеорологи висловили тривогу з приводу того, як швидко "Іда" набрала міць за останні дні.

Центр ураганів попередив, що ураган "Іда" викличе "надзвичайно небезпечне штормове нагонне затоплення" на 9 футів (274 см) або вище. У деяких місцях хвилі можуть досягати 16 футів (4,8 м). Також очікуються катастрофічні пориви вітру та затоплення внутрішніх територій через дощ. Повідомлення про відключення електроенергії вже надходили по всій південній Луїзіані.

"Ми можемо резюмувати, що це буде один з найсильніших ураганів, що обрушилися де-небудь в Луїзіані, принаймні, з 1850-х років", - сказав губернатор штату Джон Бел Едвардс.

Тисячі жителів Луїзіани поспішили покинути свої будинки і перечекати удар стихії в більш безпечному місці. Ті ж, хто залишився, намагаються якось зміцнити свої оселі.

"Іда" прийшла до Луїзіани через 16 років після найбільш руйнівного урагану в історії США "Катріна", яка обрушилася на штат в кінці серпня 2005 року. Тоді загинуло 1836 осіб, було завдано збитків на 125 млрд доларів.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: