30.08.2021, 19:04

"Зухвала операція": Як українські військові витягли з Кабула афганців, що працювали на Канаду

Марина Началова | Всі новини автора
афганистан эвакуация

Українські військовослужбовці в Кабулі допомогли евакуюватися групі афганських перекладачів, які працювали на Канаду.

Про це написало канадське видання ]]>The Globe and Mail]]>, назвавши вчинок українських військових "зухвалою операцією", передає Час Пік.

Як зазначається, літак з афганськими перекладачами, один з яких працює на The Globe and Mail, і ще один на канадську армію, вже прибув до Києва.

Порятунок перекладачів було проведено рано вранці в п'ятницю в Кабулі, на наступний день після того, як останній канадський евакуаційний літак покинув Афганістан, і через кілька годин після смертельної атаки терориста-смертника біля одних з воріт міжнародного аеропорту Кабула. Після атаки, відповідальність за яку взяло на себе угруповання ІДІЛ, США заявили, що в'їзд в аеропорт тепер буде дозволено тільки іноземним громадянам, але не афганцям з обмеженими візами.

Незважаючи на це обмеження, а також на зростаючі ризики для коаліційних сил напередодні запланованого виведення останніх сил США 31 серпня, українські війська вийшли до Кабула пішки, щоб супроводити в аеропорт два мікроавтобуси з перекладачами, які прямували в Канаду, і їх сім'ями - всього 19 осіб.

Як повідомляється, в українських солдатів були тільки фотографії номерних знаків мікроавтобусів, за якими вони знайшли перекладачів на місцевому ринку.

"Ми просто відправили їм номери наших автомобілів... і вони прийшли на місцевий базар, щоб знайти нас. Вони сказали "Україна?" Ми сказали "Так!" І вони затягли нас всередину", - розповів один з евакуйованих афганців.

Повідомляється, що мікроавтобуси змогли в'їхати в аеропорт тільки завдяки українським військовим, які оточили їх і супроводжували останні 600 метрів до аеропорту.

Таким чином 19 афганців разом з іншими евакуйованими на військовому вантажному літаку вилетіли з Кабула до столиці Пакистану Ісламабаду. Там їх пересадили на зафрахтований комерційний літак, який доставив їх в Україну з короткою зупинкою в столиці Азербайджану Баку.

Як зазначається, дві інші спроби евакуювати перекладачів, організовані Канадою і США, провалилися. Ці операції покладалися на те, що афганці та їхні родини зможуть дістатися до призначених місць зустрічі біля воріт аеропорту, що виявилося неможливим в умовах хаосу за межами об'єкта, де тисячі афганців зібралися в надії покинути країну.

Евакуйовані заявили, що були приголомшені тим, що українські війська пішли на ризик, щоб врятувати їх, чого не зробили канадські і американські війська.

"Всі були здивовані. Протягом останнього місяця я домагався, щоб хто-небудь нас витягнув. Ми просили американців, канадців, катарців, усіх - і ніякого рішення. Вони боялися, - розповів один з евакуйованої групи. - Українські солдати були для нас ангелами. Вони виконали виняткову роботу. У них великі серця".

Відомо, що раніше Оттава пообіцяла забрати афганців, що евакуюються, за умови, що вони зможуть дістатися до третіх країн. Як дізналися журналісти, уряд Канади подав запит уряду України, чи готовий він перевезти інших біженців, що прямують до Канади, до Києва, де вони перебуватимуть до подальшого переміщення.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк