03.09.2021, 08:34

Розвідка показала унікальні кадри евакуаційної місії українських спецпризначенців у Кабулі

Марина Началова | Всі новини автора

Головне управління розвідки Міноборони України оприлюднило ексклюзивні кадри, зняті під час евакуаційної місії в Афганістані.

Рятувальна операція була здійснена співробітниками Головного управління розвідки МОУ за сприянням МЗС та при підтримці Офісу Президента України, повідомили в ГУР, передає Час Пік.

Серед евакуйованих були громадяни України, громадяни інших держав, в тому числі представники ООН, члени правозахисних організацій, співробітники видань Global Mail, USA today, Washington post, Stars and stipes та інші, а також люди, що співпрацювали із коаліційним контингентом.

Незважаючи на те, що Україна не мала свого миротворчого контингенту в Афганістані, наша країна посіла 8 місце за кількістю евакуйованих осіб серед Європейських країн - евакуйовано понад 700 осіб.

Для того, щоб знайти та безпечно забрати людей з евакуаційного списку, спецпризначенці ГУР пішки виходили за межі захищеного периметра аеропорту. На таке ризиковане рішення не наважувалися жодна з інших евакуаційних місій, бо зона за територією аеропорту вже знаходилася під контролем бойовиків «Талібану». Проте саме такий підхід дозволив в стислий період знайти та забрати максимально можливу кількість людей, узгоджених на евакуацію.

В місії відзначились і наші пілоти, адже працювали в складних умовах та у постійній загрозі обстрілу під час взльоту.

Евакуйовані люди були приголомшені тим, що українські спецпризначенці пішли на особистий ризик, щоб врятувати цивільне населення, заявили в ГУР.

Читайте ще: "Зухвала операція": Як українські військові витягли з Кабула афганців, що працювали на Канаду

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк