08.09.2021, 17:06

Спецоперація України по затриманню "вагнерівців" проходила з відома США, - CNN

Марина Началова | Всі новини автора

Сполучені Штати знали про спецоперацію України по затриманню російських найманців ПВК "Вагнера", яка була зірвана в серпні 2020 року.

Про це йдеться в статті ]]>CNN]]>, автори якої посилаються на джерела в українській та американській розвідці, передає Час Пік.

Як зазначається, троє колишніх високопоставлених чиновників української військової розвідки розповіли, як вони організували безпрецедентну операцію, спрямовану на виманювання військових злочинців з Росії для піддання їх під суд за звірства, скоєні на сході України.

За словами джерел, українські агенти видавали себе за російську приватну військову компанію, пропонуючи найманцям вигідний контракт в розмірі 5000 доларів в місяць для захисту нафтових об'єктів Венесуели. На приманку попалися сотні російських найманців, які в якості доказів свого "професіоналізму" надсилали документи, військові посвідчення та інформацію про те, де вони воювали. Деякі з них мали причетність до запуску ракети по Боїнгу MH17 і збиття українського літака.

Очевидно, це представляло інтерес і для американської розвідки, хоча офіційні особи США заперечують свою пряму роль. За словами представників української розвідки, операція під керівництвом України здійснювалася за американські гроші, при технічній допомозі і рекомендаціях ЦРУ про те, як приманити російських найманців.

Високопоставлений чиновник США сказав CNN, що ці твердження "хибні". Він вказав, що розвідка США знала про операцію, але заперечує будь-яку причетність. Чиновник, який побажав залишитися неназваним, оскільки він не був уповноважений говорити публічно, припустив, що спроби втягнути американські агентства можуть бути спробою розділити або навіть зняти провину за провал ризикованої української операції.

Читайте ще: У Росії загинув глава МНС Євген Зінічев

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: